Προδημοσίευση για τη δράση «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» για 12.700 ωφελούμενους

Προδημοσίευση για τη δράση «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» για 12


Στις 23 Νοεμβρίου «ανοίγει» η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη δράση  «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης», με την οποία πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα  παραχώρησαν ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δράση υπερβαίνει «την αποσπασματικότητα αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος, σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι συνήθης, καθώς για πολλά χρόνια οι δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είχαν «χαλαρή» σχέση με τις δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Ένα δεύτερο καινοτόμο χαρακτηριστικό της δράσης είναι η αναδρομική κάλυψη δαπανών για επιχειρήσεις, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση της απασχόλησης.

Η κα. Καραμεσίνη παρουσίασε αναλυτικότερα τη δράση, η οποία αποτελείται από δύο διαφορετικά προγράμματα, που απευθύνονται σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και συνδυαστικά καλύπτουν όλη την Επικράτεια. Όπως ανακοίνωσε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:

• τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων

• την Τρίτη 1/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Ιωαννίδης, από την πλευρά του, ζήτησε τη βοήθεια και συνδρομή των Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου οι δυνητικοί ωφελούμενοι να ενημερωθούν και να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν την πρότασή τους στις παραπάνω ημερομηνίες.

Προδημοσίευση της Πρόσκλησης (που επισυνάπτεται) έχει ήδη αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπ. Οικονομίας και του ΟΑΕΔ. Η τελική Πρόσκληση θα αναρτηθεί τη Δευτέρα 16/11. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην στήριξη 12.700 εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται:

(α) σε Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και

(β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα.

από το Γραφείο Τύπου 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

  

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ*

«Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης»

για 12.700 ωφελούμενους

 *Οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις θα εξειδικευτούν στη Δημόσια Πρόσκληση η οποία θα ακολουθήσει μετά την έκδοση της ΚΥΑ.

 Γενική περιγραφή της δράσης:

Η δράση έχει διπλή στόχευση: πρώτον, να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που εμπράκτως στήριξαν την απασχόληση και, δεύτερον, να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Το πρώτο σκέλος αφορά τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας μέσα στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, και το δεύτερο αφορά πρώην ανέργους που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Επιχορηγούνται σε όλη την επικράτεια

(α) 9.000 νέες θέσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015,

(β) 3.700 πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31 Αυγούστου 2015.

Αναλυτική περιγραφή:

1)    Οι βασικοί άξονες του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους για τις θέσεις που αφορούν στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος)

 

Α. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της κρίσης.

Άρθρο 1

Αντικείμενο προγράμματος- Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, που δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. 

Άρθρο 2

Πλαίσιο ένταξης - Χρηματοδότηση  - Επιλέξιμες περιοχές – Καθεστώς Ενίσχυσης

1. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, για τις θέσεις που αφορούν στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονας Προτεραιότητας 7: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013. Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η μέγιστη συνολική δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 17.500.000 ευρώ (ΚΑΕ 2493).

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι οκτώ  (8) περιφέρειες της χώρας του Άξονα Προτεραιότητας 7: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος.

Με βάση τον Άξονα Προτεραιότητας 7 για τις οκτώ ως άνω Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης, τα ποσά και οι θέσεις για την προβλεπόμενη πράξη του προγράμματος εξειδικεύονται ως εξής: ποσό 17.500.000€ και 4.800 θέσεις.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Άρθρου 13.

Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων, η οποία δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής.

Για το έτος 2015: 50.000 ευρώ

Για το έτος 2016: 100.000 ευρώ.


2. Η δαπάνη του ανωτέρω προγράμματος εντάσσεται στον Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», Άξονα Προτεραιότητας 7 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 66 της με αριθμό 53672/4775/17.7.2008 Υ.Α. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα "Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και σε συνέχεια της με αριθμ. 31/19-10-2015 Απόφασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. ΑΝ.Α.Δ. που αφορά στην έγκριση της τροποποίησης των κριτηρίων επιλογής για τη χρηματοδότηση πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο του άνω Επιχειρησιακού Προγράμματος.


3. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι «ενιαία» με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι άλλες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και 

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται επίσης ενιαία επιχείρηση.

Άρθρο 3

Ρόλος του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα α) με το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α΄ 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α΄ 258) “Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας ….. και μεριμνά ιδίως …….για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες”, και β) με  το άρθρο 29 του Ν. 1262/82 (ΦΕΚ Α΄ 70) για τον σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. 

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3614/2007,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο του προγράμματος, ασκεί καθήκοντα Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ).

Με τη με αριθμό 53672/4775/17-07-2008 ΥΑ, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 9.12276/οικ.6.1615/15-07-2009 ΥΑ και τη με αριθμό 0.6403/οικ. 6.733/30-3-2010 ΥΑ, όπως εκάστοτε ισχύει, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες διαχείρισης για πράξεις του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στον ΟΑΕΔ. Για την πράξη αυτή δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Άρθρο 4

Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

4.1. Δικαιούχοι - Επιχειρήσεις

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i.        έχουν προβεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω, και

ii.      δεν έχουν προβεί σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Στο πρόγραµµα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, είκοσι (20) θέσεων πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) θέσεων μερικής απασχόλησης, για θέσεις.

Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυξομειώσεις του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το μήνα Δεκέμβριο, θα επιχορηγηθούν για τον επιπλέον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διατηρούν μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα και για όλη την διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω.

Ως πλήρης απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσο και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.

Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.

4.1.1 Εξαιρέσεις.

Δεν υπάγονται:                                           

Ø  Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν.3812/2009 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

Ø  Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Ø  Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).

Ø  Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους

Ø  Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Ø  Οι εργοδότες που έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου2,

Ø  Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες

Ø  Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά,

Ø  Σύλλογοι και σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα

Ø  Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ.) εκτός των επιχειρήσεων που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (π.χ. υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί κ.λπ.),

Ø  Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα· ε) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

Ø  Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού αυτού.

Ø  Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.

4.2 Ωφελούμενοι

Τα ωφελούμενα άτομα είναι πρώην άνεργοι που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ø  ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγείται της πρόσληψής τους από την δικαιούχο επιχείρηση,

Ø  δεν είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας πρόσληψής τους.

4.2.1 Εξαιρέσεις

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015 στις κάτωθι περιπτώσεις:

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η επιχείρηση δεν έχει μετατρέψει την σύμβαση τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής της επιχείρησης και επιχορήγησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ2,

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και με ωρομίσθιο,

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).

Ø  για άτομα που:

-        είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Π.Ε. και στις Ι.Κ.Ε. και ομόρρυθμοι εταίροι στις Ε.Ε.,

-        είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε. ,

-        είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων,

-        είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ) ,

-        τοποθετήθηκαν αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98,

-        προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, και το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,

-        προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε πρόγραμμα απασχόλησης που υλοποίησε ο Οργανισμός,

-        προσελήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης),

-        απασχολούνται με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Άρθρο 5

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – καταβολής της επιχορήγησης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη. Επιπλέον οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση βάσει του προτύπου που είναι αναρτημένο στην ως άνω ιστοσελίδα.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης και η αξιολόγησή τους θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Η ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986 όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης. Ειδικότερα, υποχρεούται να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης με τα στοιχεία που θα οριστούν στην οικεία πρόσκληση. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων της. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Άρθρο 6

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης

6.1. Ποσό επιχορήγησης.

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε νέα θέση εργασίας και έως είκοσι (20) θέσεις πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) μερικής απασχόλησης, που δημιούργησε από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου και για όσες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως 31-8-2015 επιπλέον του ανώτατου αριθμού των θέσεων εργασίας που είχε κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014.

i. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

ii. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 9€ την ημέρα και όχι πέραν των 23 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον  τέσσερις (4) ημερησίως.

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

6.2. Διάρκεια επιχορήγησης.

Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η δικαιούχος επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 30-11-2015. Σε περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 01—01-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης των ωφελουμένων.

Άρθρο 7

Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης

α) Για την καταβολή της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου και εφόσον έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο ανωτέρω πρόγραμμα να υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά θα προσδιοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

β) Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), ύστερα από το σχετικό έλεγχο των δικαιολογητικών (διοικητικός έλεγχος) και μετά από θετικό επιτόπιο έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτές του Οργανισμού και αφού διαπιστώσει ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος, προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της ενίσχυσης.

γ) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραγραφή της αξίωσης λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) ημερών, τότε ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.

δ) Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά ένα (1) μήνα, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Άρθρο 8

Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης - Όροι - Δεσμεύσεις

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό των δεσμευόμενων θέσεων εργασίας σταθερό για επιπλέον χρονικό διάστημα το οποίο είναι ίσο με το μέγιστο εγκριθέν χρονικό διάστημα της επιχορήγησης. Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης ξεκινά από την επόμενη ημέρα της λήξης (30.11.2015) της επιχορήγησης, δηλαδή από την 1-12-2015 και μετά.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το δεσμευόμενο προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί, τότε θα επιστρέφει στον Οργανισμό εντόκως το αναλογούν ποσό επιχορήγησης σύμφωνα i. με τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά για τις δαπάνες που αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος και ii. με  τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για τις δαπάνες που αφορούν στις μη συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες του προγράμματος.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο ή μη) άτομο εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται μέχρι τη λήξη του να προβεί σε αντικατάσταση.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη ή μη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Ως μείωση προσωπικού όσον αφορά στο επιχορηγούμενο και μη προσωπικό θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Δε θεωρείται μείωση –του προσωπικού – η θέση ή οι θέσεις εργασίας που έχουν μείνει κενές λόγω οικειοθελούς (εθελοντική)ς αποχώρησης, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, λόγω αναπηρίας, συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας, εθελοντικής μείωσης του χρόνου εργασίας, νόμιμης απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι λόγω κατάργησης της θέσης εργασίας.

Είναι δυνατόν επιχορηγούμενος και μη, να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του εργαζόμενου, επιχορηγούμενου και μη.

Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Άρθρο 9

Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική διόρθωση

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή/και προϋποθέσεων του προγράμματος ή το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ ως αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση τότε θα επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση και θα εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις α) του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β’ 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και β) οι διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Άρθρο 10

Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, πλην των περιπτώσεων δημοσιονομικής διόρθωσης του άρθρου 9 της παρούσας, θα επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων.

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης.

Άρθρο 11

Διαδικασία παρακολούθησης & ελέγχου του προγράμματος

1. Ύστερα από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ2 πραγματοποιείται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (επιτόπια επαλήθευση), μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές προκειμένου να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος τηρεί τους όρους του προγράμματος (λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού κ.λπ.).

2. Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ του ΕΣΠΑ, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες οι οποίοι βασίζονται στο εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί επαληθεύσεις στον ΟΑΕΔ, ως προς την τήρηση των καθηκόντων του, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης. Έλεγχοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους σχετικούς κανονισμούς και το Ν. 3614/07 διενεργούνται από την Αρχή Πιστοποίησης, την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ), καθώς και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Οι επαληθεύσεις του προγράμματος (επιτόπιοι έλεγχοι) θα διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα α) στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) β) τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Για τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. συντάσσει σχετικές εκθέσεις στις οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια αν τηρούνται οι όροι της ένταξης, τις οποίες διατηρεί στο φάκελο της επιχείρησης ο οποίος βρίσκεται στις Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη σχέση της επιχείρησης με το συνολικό πρόγραμμα, ξεκινώντας από την αίτηση και μέχρι τη λήξη του, όπως παραστατικά δαπανών τόσο της δικαιούχου επιχείρησης όσο και της Υπηρεσίας που καταβάλλει την επιχορήγηση, διοικητικές πράξεις της Υπηρεσίας, όπως εγκριτικές αποφάσεις, αποφάσεις έναντι πιθανών ενστάσεων, εκθέσεις ελέγχων κ.λπ. Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στην επιχείρηση.

Οι επιτόπιες επαληθεύσεις, καθώς και οι έλεγχοι, συνίστανται στην επαλήθευση της παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών και της πραγματοποίησης των δαπανών, που δηλώνουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης των πράξεων, καθώς και τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων με τους κοινοτικούς κανόνες καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, οι οποίοι βασίζονται στο εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καθώς και την Υπουργική Απόφαση του Συστήματος με αρ. πρωτ. 14053/ΕΥΣ 1749/27.03.08 (ΦΕΚ540/Β), όπως ισχύει.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:

  • να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές υπαλλήλους του ΟΑΕΔ
  • να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται
  • να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση  για τουλάχιστον 3 χρόνια από το κλείσιμο ή μερικό κλείσιμο του Επιχειρησιακού προγράμματος, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 90 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006 και στο άρθρο 21 παρ. 10 του ν. 3614/2007 μέχρι 31-12-2020, και οπωσδήποτε για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για:

  • την πιστή τήρηση των Εθνικών και Κοινοτικών Κανόνων στα πλαίσια των οποίων λειτουργεί το πρόγραμμα.
  • την πρόληψη ή την εξακρίβωση τυχόν παραβάσεων καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

Για την ομαλή πορεία των προγραμμάτων την επίτευξη των στόχων τους, θα παρακολουθούνται:

  • οι δεσμευθείσες θέσεις
  • οι καλυφθείσες θέσεις, οι οποίες προκύπτουν μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων
  • η καταβολή των επιχορηγήσεων κ.λπ.

Η οικονομική διαχείριση του προγράμματος διενεργείται, στην Υπηρεσία υλοποίησης του προγράμματος, μέσω ξεχωριστής λογιστικής μερίδας στην οποία καταχωρούνται, διακριτά για κάθε επιχορηγούμενη επιχείρηση, όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με τα διακριτικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων παραστατικών τους (ημερομηνία, είδος και αριθμός παραστατικού, κατηγορία, ποσό και αιτιολογία δαπάνης).

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι: «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Άρθρο 12

Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας

Όσον αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος ισχύουν τα κάτωθι:

1. Για λόγους διαφάνειας, βάσει του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής, ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα www.espa.gr.

2. Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης/δημοσίευσης των πράξεων, εκ μέρους του ΟΑΕΔ, γίνεται μνεία για την συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013.

3. Όλοι οι φορείς της πράξης αποτελούν ουσιαστικούς συντελεστές διάχυσης της πληροφορίας στους/στις ωφελούμενους/ες και, υπό την έννοια αυτή, χρησιμοποιούν, ορθολογικά, κάθε πρόσφορο μέσο που θα συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απόκτηση χρηστικής πληροφορίας από τον πληθυσμό στόχο.

4. Προκειμένου για την ενημέρωση των δικαιούχων και των ωφελούμενων ανέργων για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΝΘΕ, οι Υπηρεσίες (ΚΠΑ 2), θα προβαίνουν στις παρακάτω ενέργειες:

i.   Γνωστοποίηση προς τους δικαιούχους για την αναγραφή των στοιχείων συγχρηματοδότησης του προγράμματος, στα παραστατικά πληρωμών και στα παραστατικά μισθοδοσίας των ωφελουμένων.

ii.Γραπτή ενημέρωση των ωφελουμένων πρώην ανέργων από τους Δικαιούχους, για την ένταξη τους στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων της ΜΟΔ Α.Ε.

Επίσης, στην εγκριτική απόφαση για την ένταξη της δικαιούχου επιχείρησης στο Πρόγραμμα, θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθµός των ατόµων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis). Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ν.3614/2007 µε τον οποίο θεσµοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε φορέας, εν προκειµένω ο ΟΑΕ∆, που πρόκειται να χορηγήσει µία ενίσχυση Ήσσονος Σηµασίας, λαµβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά µε τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούµενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση µίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 30/4/2014 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2012, 2013 και 2014 µέχρι τις 30/4/2014.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαµβάνονται υπ΄όψιν το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η –ενιαία- επιχείρηση µέχρι εκείνη τη στιγµή αθροιζόµενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τµήµα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόµενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις /αποφάσεις υπαγωγής/συµβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσµικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης µε τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται ότι χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγµή έγκρισής τους. Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόµενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής:


  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται.
  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει µείωση της τελικά χορηγούµενης ενίσχυσης σε σχέση µε την αρχικά εγκεκριµένη µε σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό µειωµένο ποσόν. Εποµένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγµή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται (σύµφωνα µε το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, όπως διατυπώνεται στο µε αριθµ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ ΑΔΑ: ΒΙΞΟ4691Ω2-ΙΗΨ 9) ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Η όλη ως άνω αναφερόµενη διαδικασία γίνεται παράλληλα µε την χρήση του συστήµατος ώστε ο φορέας αφενός να µπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενηµερώνει το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ µετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιµη άµεσα σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράµµατος, τότε ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.

2. Ειδικό Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης

Άρθρο 13

Αντικείμενο προγράμματος - Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης, μέσω της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης 2.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, πρώην εγγεγραμμένων ανέργων, που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους.

Προϋπόθεση για τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος είναι η προηγούμενη ιδιότητα της εγγεγραμμένης ανεργίας, ανεξαρτήτως της διάρκειάς της, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος, καθώς και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη ή μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος.

Κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Άρθρο 14

Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση  - επιλέξιμες περιοχές – καθεστώς ενίσχυσης

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, για τις θέσεις που αφορούν στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονας Προτεραιότητας 7: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013. Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η μέγιστη συνολική δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 17.500.000 ευρώ (ΚΑΕ 2493).

Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι οκτώ (8) περιφέρειες της χώρας που ανήκουν στον Άξονα Προτεραιότητας 7: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

Με βάση τον Άξονα Προτεραιότητας 7 για τις οκτώ ως άνω Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης, τα ποσά και οι θέσεις για την προβλεπόμενη πράξη του προγράμματος εξειδικεύονται ως εξής: ποσό 17.500.000€ και 2.000 θέσεις.

Η μέγιστη συνολική δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 17.500.000 ευρώ (ΚΑΕ 2493).

Η δαπάνη του ανωτέρω προγράμματος εντάσσεται στον Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», Άξονα Προτεραιότητας 7 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 66 της με αριθμό 53672/4775/17.7.2008 Υ.Α. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα "Εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Άρθρου 2.

Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων, η οποία δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Για το έτος 2015: 50.000 ευρώ

Για το έτος 2016: 50.000 ευρώ

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι «ενιαία» με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και 

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης ενιαία επιχείρηση.

Άρθρο 15

Ρόλος του ΟΑΕΔ - Δικαιούχοι των πράξεων

Σύμφωνα με τον Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ Α΄258), μεταξύ των σκοπών του ΟΑΕΔ είναι η ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982(ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982) «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων», όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 6 & 7 του ν. 1836/1989(ΦΕΚ 79/Α/14.3.1989) και το άρθρο 6 του ν.2434/1996(ΦΕΚ 188/Α/20.8.1996), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), υλοποιεί προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3614/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο του προγράμματος, ασκεί καθήκοντα Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ).

Με τη με αριθμό 53672/4775/17−07−2008 υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 9.12276/οικ.6.1615/15−07−2009 υπουργική απόφαση και τη με αριθμό 0.6403/οικ. 6.733/30−3−2010 υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες διαχείρισης για πράξεις του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στον ΟΑΕΔ.

Για την πράξη αυτή δικαιούχοι είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που προέβησαν σε ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και συγκεκριμένα όσοι υπήρξαν άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα δεν ήταν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο απασχολούμενοι κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος.

Άρθρο 16

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1.          Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

2.          Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3.          Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.

Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

-       Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)

-       Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της

-       Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και

-       Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν.4019/2011.

2.      Εξαιρέσεις

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1.          Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

2.          Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 14

3.          Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

4.          Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις ενεχυροδανεισμού, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

5.          Πλανόδιες επιχειρήσεις.

6.          Επιχειρήσεις όπως λ.χ. κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

7.          Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα με τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

8.         Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού1407/2013.

9.          Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ.

10.      Όσοι έχουν επιχορηγηθεί ή επιχορηγούνται από άλλα προγράμματα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Άρθρο 17

Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης

1. Ποσό επιχορήγησης.

Η καταβολή της επιχορήγησης πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της Υπηρεσίας κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.

Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης. Η διατήρηση της λειτουργίας θα διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία του επιτόπιου ελέγχου από εκπροσώπους του Οργανισμού.

Άρθρο 18

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) μέσω του ΟΠΣ του Οργανισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.

Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Άρθρο 19

Διαδικασία και όροι επιχορήγησης

Η διαδικασία υπαγωγής των NEE στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.

1ο στάδιο: ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής – καταβολής επιχορήγησης και δικαιολογητικών στη σχετική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ. Τα δικαιολογητικά που θα επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση θα προσδιοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

2ο: Κριτήριο Επιλεξιμότητας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει:

1.          Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

2.          Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3.          Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.

Κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων είναι η ιδιότητα της ανεργίας εντός του εξαμήνου που προηγείται της ημερομηνίας έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη η μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διατιθέμενου προϋπολογισμού.

3ο στάδιο: Ένταξη

Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται ύστερα από θετικό διοικητικό έλεγχο του αρμόδιου Προϊσταμένου και επιτόπιο έλεγχο από εκπροσώπους του Οργανισμού. 

Ειδικότερα, σε συνέχεια της υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών, ο αρμόδιος Προϊστάμενος διενεργεί διοικητικό έλεγχο και προχωρά σε έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.

Κατόπιν της εγκριτικής απόφασης, ο αρμόδιος Προϊστάμενος αναθέτει σε ζεύγος ελεγκτών του Οργανισμού τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στο χώρο της επιχείρησης

Η διαδικασία και η καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής των ελέγχων θα ορισθούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

Άρθρο 20

Τεκμηρίωση λειτουργίας – Παραστατικά – Πληρωμές δικαιούχων – Λοιποί όροι υλοποίησης

Ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης θεωρούνται οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση του στόχου της πράξης, αποδεικνύονται δε σύμφωνα με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ή ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών όπως ισχύει κάθε φορά.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι λειτουργικές δαπάνες που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία της επιχείρησης: δαπάνες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.), δαπάνες leasing, μίσθωσης χώρου, παροχής υπηρεσιών για θέματα νομικής λογιστικής, τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, γραφική ύλη, αποσβέσεις παγίων όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 4172/2013, ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου καθώς και δαπάνες που αφορούν στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, θεωρούνται ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης και πιστοποιούνται με εξοφλημένα τιμολόγια, καταχωρημένα στα βιβλία της επιχείρησης ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και συνάδουν με την ικανοποίηση του στόχου της πράξης. T

Τα εν λόγω τιμολόγια των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αντιστοιχούν σε καθαρή αξία μέχρι 10.000,00 ευρώ. Ειδικότερη εξειδίκευση των επιλέξιμων δαπανών θα πραγματοποιηθεί με τη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδοθεί με βάση την παρούσα ΚΥΑ.

Παραστατικά

Ο ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα τηρούν ειδικό φάκελο με το σύνολο των δικαιολογητικών και παραστατικών για το διάστημα που ορίζουν οι σχετικοί Κανονισμοί μετά την τελευταία πληρωμή, δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Σε κάθε παραστατικό που αφορά πληρωμές της πράξης, θα αναγράφεται ο τίτλος της πράξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ο αριθμός ΟΠΣ (MIS) της πράξης. 

Ειδικότερα, τα παραστατικά που θα ελέγχονται κατά τον επιτόπιο έλεγχο και θα προσκομίζονται στη συνέχεια προκειμένου για την απόφαση καταβολής της επιχορήγησης, θα είναι εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας καταχωρημένα στα βιβλία της επιχείρησης τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που αφορούν σε επιλέξιμες δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.) σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση που θα εξειδικεύει την παρούσα ΚΥΑ.

Πληρωμές δικαιούχων

Μετά την θετική έκθεση του επιτόπιου ελέγχου, ο ΝΕΕ καλείται να προσέλθει στην Υπηρεσία μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία πραγματοποίησης του επιτοπίου ελέγχου, και να προσκομίσει:

  • Αντίγραφα των παραστατικών των επιλέξιμων δαπανών που ελέγχθηκαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο
  • Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να του χορηγηθεί η επιχορήγηση.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ως άνω αίτησης και των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στην παραγραφή της επιχορήγησης.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Λοιποί όροι υλοποίησης του προγράμματος

1. Ο ενταγμένος στο πρόγραμμα υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία εγκαίρως και γραπτώς για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία που έχει δηλώσει με την αίτηση για ένταξή του.

2. Η επιχείρηση δεν πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της ή να προβεί σε μεταβολή των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος κατά το δωδεκάμηνο από την εγκριτική απόφαση του Προϊσταμένου, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή του αναλογούντος ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της παρούσης.

Άρθρο 21

Διακοπή επιχορήγησης – Δημοσιονομική διόρθωση

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή/και προϋποθέσεων του προγράμματος ή το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ ως αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση τότε θα επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση και θα εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β’ 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι ειδικότερα για τις δημοσιονομικές διορθώσεις που αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ανωτέρω προγράμματος θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Άρθρο 22

Επίλυση διαφορών

Διαφορές που τυχόν προκύψουν μεταξύ των ενδιαφερομένων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, για τις περιπτώσεις που αφορούν σε απορριπτική απόφαση υπαγωγής, ανάκληση απόφασης υπαγωγής και απόφαση παραγραφής αξίωσης, (πλην δηλαδή των περιπτώσεων δημοσιονομικής διόρθωσης του άρθρου 21 της παρούσας), επιλύονται με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Επίλυσης Ενστάσεων.

Οι ενστάσεις θα απευθύνονται προς την αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της αντίστοιχης απορριπτικής απόφασης του αρμόδιου Προϊσταμένου.

 Άρθρο 23

Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας

1. Για λόγους διαφάνειας, βάσει του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής, ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα www.espa.gr.

2. Σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίησης/δημοσίευσης των πράξεων, εκ μέρους του ΟΑΕΔ, γίνεται μνεία για την συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013.

3. Όλοι οι φορείς της πράξης αποτελούν ουσιαστικούς συντελεστές διάχυσης της πληροφορίας στους/στις ωφελούμενους/ες και, υπό την έννοια αυτή, χρησιμοποιούν, ορθολογικά, κάθε πρόσφορο μέσο που θα συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απόκτηση χρηστικής πληροφορίας από τον πληθυσμό στόχο.

4. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να καταθέτουν στοιχεία φυσικού αντικειμένου βάσει του Παραρτήματος ΧΧΙΙΙ σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2006, βάσει των οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας και τις απαιτήσεις των πράξεων.

Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν:

  • Καθεστώς των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας πριν την ένταξη τους στο πρόγραμμα
  • Σε ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
  • Σε δεδομένα για ευάλωτες ομάδες ωφελουμένων
  • Στο μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων

Όλοι οι φορείς υποχρεούνται να τηρούν αρχείο των δράσεων δημοσιότητας που υλοποιούν, ως προς το φυσικό και το οικονομικό τους αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΔ, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», επιμελείται τρόπους κωδικοποίησης της δημοσιοποίησης των ωφελουμένων ώστε να τηρείται πάντα η διάταξη περί μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των ωφελουμένων από δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.

Οι Δικαιούχοι υποχρεούνται στην τήρηση των απαιτήσεων των Κανόνων Πληροφόρησης και Δημοσιότητας.

Προκειμένου για την ενημέρωση των δικαιούχων για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΝΕΕ, οι Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) θα προβαίνουν στη γνωστοποίηση προς τους δικαιούχους για την αναγραφή των στοιχείων της συγχρηματοδότησης του προγράμματος ΝΕΕ, στα παραστατικά πληρωμών (τιμολόγια είσπραξης της επιχορήγησης) και στα παραστατικά δαπανών που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση του στόχου της πράξης. Τα στοιχεία που θα αναγράφονται είναι τα εξής:

  • Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δηλαδή το Ε.Π.ΑΝ.ΑΔ.
  • Ο τίτλος του Προγράμματος
  • Ο κωδικός ΟΠΣ – MIS της πράξης, τον οποίο θα αναζητήσει στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων στα πεδία ΕΣΠΑ, ως αριθμός MIS.

Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων της ΜΟΔ Α.Ε.

Επίσης, στην εγκριτική απόφαση για την ένταξη της δικαιούχου επιχείρησης στο Πρόγραμμα, θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθµός των ατόµων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis). Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ν.3614/2007 µε τον οποίο θεσµοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε φορέας, εν προκειµένω ο ΟΑΕ∆, που πρόκειται να χορηγήσει µία ενίσχυση Ήσσονος Σηµασίας, λαµβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά µε τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούµενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση µίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 30/4/2014 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2012, 2013 και 2014 µέχρι τις 30/4/2014.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαµβάνονται υπ΄όψιν το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η –ενιαία- επιχείρηση µέχρι εκείνη τη στιγµή αθροιζόµενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τµήµα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόµενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις /αποφάσεις υπαγωγής/συµβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσµικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης µε τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται ότι χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγµή έγκρισής τους. Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόµενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής:

  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται.
  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει µείωση της τελικά χορηγούµενης ενίσχυσης σε σχέση µε την αρχικά εγκεκριµένη µε σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό µειωµένο ποσόν. Εποµένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγµή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται (σύµφωνα µε το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, όπως διατυπώνεται στο µε αριθµ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ ΑΔΑ: ΒΙΞΟ4691Ω2-ΙΗΨ 9) ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Η όλη ως άνω αναφερόµενη διαδικασία γίνεται παράλληλα µε την χρήση του συστήµατος ώστε ο φορέας αφενός να µπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενηµερώνει το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ µετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιµη άµεσα σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράµµατος, τότε ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Άρθρο 24

Διαδικασία παρακολούθησης & ελέγχου του προγράμματος

Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ του ΕΣΠΑ, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Για τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. συντάσσει σχετικές εκθέσεις στις οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια αν τηρούνται οι όροι της ένταξης, τις οποίες διατηρεί στο φάκελο της επιχείρησης ο οποίος βρίσκεται στις Υπηρεσίες Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη σχέση της επιχείρησης με το συνολικό πρόγραμμα, ξεκινώντας από την αίτηση και μέχρι τη λήξη του, όπως παραστατικά δαπανών τόσο της δικαιούχου επιχείρησης όσο και της Υπηρεσίας που καταβάλλει την επιχορήγηση, διοικητικές πράξεις της Υπηρεσίας, όπως εγκριτικές αποφάσεις, αποφάσεις έναντι πιθανών ενστάσεων, εκθέσεις ελέγχων κλπ. Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στην επιχείρηση.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:

  • να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές υπαλλήλους του ΟΑΕΔ
  • να αποδέχονται όλους τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και την παροχή σε αυτά όλων των δικαιολογητικών στοιχείων που ζητούνται
  • να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση  για τουλάχιστον 3 χρόνια από το κλείσιμο ή μερικό κλείσιμο του Επιχειρησιακού προγράμματος, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 90 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006 και στο άρθρο 21 παρ. 10 του ν. 3614/2007 μέχρι 31-12-2020, και οπωσδήποτε για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για:

  • την πιστή τήρηση των Εθνικών και Κοινοτικών Κανόνων στα πλαίσια των οποίων λειτουργεί το πρόγραμμα.
  • την πρόληψη ή την εξακρίβωση τυχόν παραβάσεων καθώς και την επιβολή κυρώσεων.

Για την ομαλή πορεία των προγραμμάτων την επίτευξη των στόχων τους, θα παρακολουθούνται:

  • οι δεσμευθείσες θέσεις
  • οι καλυφθείσες θέσεις, οι οποίες προκύπτουν μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων
  • η καταβολή των επιχορηγήσεων κ.λπ.

Η οικονομική διαχείριση του προγράμματος διενεργείται, στην Υπηρεσία υλοποίησης του προγράμματος, μέσω ξεχωριστής λογιστικής μερίδας στην οποία καταχωρούνται, διακριτά για κάθε επιχορηγούμενη επιχείρηση, όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με τα διακριτικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων παραστατικών τους (ημερομηνία, είδος και αριθμός παραστατικού, κατηγορία, ποσό και αιτιολογία δαπάνης). 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί επαληθεύσεις στον ΟΑΕΔ, ως προς την τήρηση των καθηκόντων του, ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης.

Έλεγχοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους σχετικούς κανονισμούς και το Ν. 3614/07 διενεργούνται από την Αρχή Πιστοποίησης, την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ), καθώς και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Οι επαληθεύσεις του προγράμματος (επιτόπιοι έλεγχοι) θα διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οριζόμενα α) στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) β) τις διατάξεις της ΥΠΑΣΥΔ με αριθμ. 14053/ΕΥΣ 1749/27-3-2008, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.

Οι επιτόπιες επαληθεύσεις, καθώς και οι έλεγχοι, συνίστανται στην επαλήθευση της παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών και της πραγματοποίησης των δαπανών, που δηλώνουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης των πράξεων, καθώς και τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων με τους κοινοτικούς κανόνες καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του συνολικού προγράμματος, οι οποίοι βασίζονται στο εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καθώς και την Υπουργική Απόφαση του Συστήματος με αρ. πρωτ. 14053/ΕΥΣ 1749/27.03.08 (ΦΕΚ540/Β), όπως ισχύει.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι : «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Γ. Τελικές Διατάξεις

Άρθρο 25

1. Με δημόσια πρόσκληση που εκδίδεται με απόφαση της Διοικήτριας του Οργανισμού, προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στα ανωτέρω προγράμματα και εξειδικεύεται ή/και ορίζεται οτιδήποτε δεν αναφέρεται στους όρους της παρούσας, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

2. Στην περίπτωση που καλυφθεί ο διατιθέμενος προϋπολογισμός για τα δύο ανωτέρω προγράμματα πριν την ημερομηνία λήξης που περιγράφεται στην παράγραφο 1, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής λήγει αυτόματα.

3. Στην περίπτωση κάλυψης του προϋπολογισμού ενός εκ των δύο προγραμμάτων, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους δικαιούχους. Οι αιτήσεις αυτές τίθενται σε στάδιο «αναμονής» και θα ικανοποιηθούν εφόσον υπάρξει αδιάθετος προϋπολογισμός.

4. Το Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται με απόφασή του να αναστείλει, να συνεχίσει και να λήξει την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής.

4. Περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής των προγραμμάτων, εξειδικεύονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής εφόσον απαιτείται.

2)    Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για τις θέσεις που αφορούν στις Διοικητικές Περιφέρειες της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας

Α. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της κρίσης

Άρθρο 1

Αντικείμενο προγράμματος- Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, που δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. 

Άρθρο 2

Χρηματοδότηση  - επιλέξιμες περιοχές – Καθεστώς Ενίσχυσης

1. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος για τις θέσεις που αφορούν στις Διοικητικές Περιφέρειες της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας θα καλυφθεί α) από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493 και β) τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 15.000.000 ευρώ και οι θέσεις στις 4.200.

Με βάση τις πέντε ως άνω Διοικητικές Περιφέρειες, η μέγιστη συνολική δαπάνη των 15.000.000 ευρώ κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:

o   Για το έτος 2015: 5.000.000 ευρώ

o   Για το έτος 2016: 10.000.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Άρθρου 13.

Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Για το έτος 2015: 50.000 ευρώ

Για το έτος 2016: 100.000 ευρώ.

2. Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι ενιαία με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει και οι άλλες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης ενιαία επιχείρηση.

Άρθρο 3

Ρόλος του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα α) με το άρθρο 25 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α΄ 88) που αντικατέστησε το άρθρο 2 του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α΄ 258) “Ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας ….. και μεριμνά ιδίως …….για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες”, και β) με  το άρθρο 29 του Ν. 1262/82 (ΦΕΚ Α΄ 70) για τον σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι δυνατό να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. 

Άρθρο 4

Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

4.1 Δικαιούχοι - Επιχειρήσεις

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

iii.    έχουν προβεί στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω, και

iv.    δεν έχουν προβεί σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά τον Δεκέμβριο του 2014.

 Στο πρόγραµµα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, είκοσι (20) θέσεων πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) θέσεων μερικής απασχόλησης.

Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυξομειώσεις του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, θα επιχορηγηθούν για τον επιπλέον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διατηρούν μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα και για όλη την διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω.

Ως πλήρης απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσο και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.

Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.

4.1.2 Εξαιρέσεις.

Δεν υπάγονται:                                           

Ø  Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν.3812/2009 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

Ø  Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Ø  Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).

Ø  Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους

Ø  Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Ø  Οι εργοδότες που έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου2,

Ø  Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες

Ø  Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά,

Ø  Σύλλογοι και σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα

Ø  Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ.) εκτός των επιχειρήσεων που λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους απασχολούν το προσωπικό εκτός του χώρου της έδρας τους (π.χ. υπηρεσίες εκμετάλλευσης φορτηγών, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί κ.λπ.),

Ø  Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Καν.1407/2013, σύμφωνα τις παρ.1 και 2 του άρθρου 1 του ανωτέρω Κανονισμού, δηλαδή: α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου, β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όπου το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις, ii) όπου η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς· δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα ε) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

Ø  Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς οι οποίοι αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 1407/2013 ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο ανωτέρω κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 1407/2013 δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του κανονισμού αυτού.

Ø  Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.

4.2 Ωφελούμενοι

Τα ωφελούμενα άτομα είναι πρώην άνεργοι που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ø  ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά το προηγούμενο εξάμηνο που προηγείται της πρόσληψής τους από την δικαιούχο επιχείρηση και διέθεταν κάρτα ανεργίας σε ισχύ ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας,

Ø  δεν είχαν άλλη απασχόληση κατά την προηγούμενη ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας πρόσληψής τους.

4.2.1 Εξαιρέσεις

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-8-2015 στις κάτωθι περιπτώσεις:

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η επιχείρηση δεν έχει μετατρέψει την σύμβαση τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής της επιχείρησης και επιχορήγησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ2,

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης και με ωρομίσθιο,

Ø  για εργαζόμενους που απασχολούνται αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).

Ø  για άτομα που:

-        είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Π.Ε. και στις Ι.Κ.Ε. και ομόρρυθμοι εταίροι στις Ε.Ε.,

-        είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.,

-        είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων,

-        είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ του ν. 4019/2011) ,

-        τοποθετήθηκαν αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98,

-        προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, και το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,

-        προσελήφθηκαν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε πρόγραμμα απασχόλησης που υλοποίησε ο Οργανισμός,

-        προσελήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης),

-        απασχολούνται με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Άρθρο 5

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – καταβολής της επιχορήγησης – υπεύθυνη δήλωση , η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη. Επιπλέον οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση βάσει του προτύπου που είναι αναρτημένο στην ως άνω ιστοσελίδα.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης και η αξιολόγησή τους θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διατιθέμενου προϋπολογισμού. 

Η ηλεκτρονική αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986 όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης. Ειδικότερα, υποχρεούται να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης με τα στοιχεία που θα οριστούν στην οικεία πρόσκληση. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από την επιχείρηση στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία και δεν είναι δυνατή η εξέταση τυχόν αντιρρήσεων της. Η αίτηση συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των στοιχείων της από τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) του ΟΑΕΔ, του ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ- ΙΚΑ/ΕΤΑΜ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ.Π.Σ. και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 Άρθρο 6

Ποσό και  διάρκεια επιχορήγησης

1. Ποσό επιχορήγησης.

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε νέα θέση εργασίας και έως είκοσι (20) θέσεις πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) μερικής απασχόλησης, που δημιούργησε από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου και για όσες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν από 1-1-2015 έως 31-8-2015 επιπλέον του ανώτατου αριθμού των θέσεων εργασίας που είχε κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2014.

i. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18€ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

ii. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 9€ την ημέρα και όχι πέραν των 23 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον  τέσσερις (4) ημερησίως.

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

2. Διάρκεια επιχορήγησης.

Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η δικαιούχος επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 30-11-2015. Σε περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 01—01-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης των ωφελουμένων.

Άρθρο 7

Διαδικασία καταβολής επιχορήγησης

α) Για την καταβολή της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου και εφόσον έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο ανωτέρω πρόγραμμα να υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά θα προσδιοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

 β) Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), ύστερα από το σχετικό έλεγχο των δικαιολογητικών (διοικητικός έλεγχος) και μετά από θετικό επιτόπιο έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτές του Οργανισμού και αφού διαπιστώσει ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος, προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της ενίσχυσης.

γ) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραγραφή της αξίωσης λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) ημερών, τότε ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.

δ) Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά ένα (1) μήνα, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Άρθρο 8

         Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης –  Όροι - Δεσμεύσεις

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό των δεσμευόμενων θέσεων εργασίας σταθερό για επιπλέον χρονικό διάστημα το οποίο είναι ίσο με το μέγιστο εγκριθέν χρονικό διάστημα της επιχορήγησης. Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης ξεκινά από την επόμενη ημέρα της λήξης (30.11.2015) της επιχορήγησης, δηλαδή από την 1-12-2015 και μετά.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα και εξής, και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει επιχορηγηθεί, τότε θα επιστρέφει στον Οργανισμό το αναλογούν ποσό επιχορήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για τις δαπάνες που αφορούν στις μη συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες του προγράμματος.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).

Στην περίπτωση που αποχωρήσει δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο ή μη) άτομο εντός του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, η επιχείρηση υποχρεούται μέχρι τη λήξη του να προβεί σε αντικατάσταση.

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη ή μη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Ως μείωση προσωπικού όσον αφορά στο επιχορηγούμενο και μη προσωπικό θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Δε θεωρείται μείωση –του προσωπικού – η θέση ή οι θέσεις εργασίας που έχουν μείνει κενές λόγω οικειοθελούς (εθελοντική)ς αποχώρησης, λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, λόγω αναπηρίας, συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας, εθελοντικής μείωσης του χρόνου εργασίας, νόμιμης απόλυσης για πειθαρχικούς λόγους, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι λόγω κατάργησης της θέσης εργασίας.

Είναι δυνατόν επιχορηγούμενος και μη, να πραγματοποιήσει κάτω των 25 ημερομισθίων στην περίπτωση που ο λόγος απουσίας αφορά στο πρόσωπο του εργαζόμενου, επιχορηγούμενου και μη.

Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Άρθρο 9

Διενέργεια ελέγχων / Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων

1 Ύστερα από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ2 πραγματοποιείται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (επιτόπια επαλήθευση), μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές προκειμένου να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος τηρεί τους όρους του προγράμματος (λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού κ.λπ.).

2 Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από την υπ’ αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι : «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, τόσο οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις) όσο και οι ωφελούμενοι (άνεργοι) πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας) των προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97».

Άρθρο 10

Διακοπή επιχορήγησης

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή/και προϋποθέσεων του προγράμματος ή το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ ως αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση τότε θα επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση και θα εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις  του άρθρου 29 του ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β’ 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Άρθρο 11

Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θα επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων ή άλλο αρμόδιο όργανο που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.3996/2011.

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της αντίστοιχης απορριπτικής απόφασης του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Άρθρο 12

Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας

Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων της ΜΟΔ Α.Ε.

Επίσης, στην εγκριτική απόφαση για την ένταξη της δικαιούχου επιχείρησης στο Πρόγραμμα, θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθµός των ατόµων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis). Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ν.3614/2007 µε τον οποίο θεσµοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε φορέας, εν προκειµένω ο ΟΑΕ∆, που πρόκειται να χορηγήσει µία ενίσχυση Ήσσονος Σηµασίας, λαµβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά µε τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούµενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση µίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 30/4/2014 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2012, 2013 και 2014 µέχρι τις 30/4/2014.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαµβάνονται υπ΄όψιν το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η –ενιαία- επιχείρηση µέχρι εκείνη τη στιγµή αθροιζόµενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τµήµα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόµενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις /αποφάσεις υπαγωγής/συµβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσµικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης µε τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται ότι χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγµή έγκρισής τους. Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόµενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής:

  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται.
  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει µείωση της τελικά χορηγούµενης ενίσχυσης σε σχέση µε την αρχικά εγκεκριµένη µε σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό µειωµένο ποσόν. Εποµένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγµή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται (σύµφωνα µε το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, όπως διατυπώνεται στο µε αριθµ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ ΑΔΑ: ΒΙΞΟ4691Ω2-ΙΗΨ 9) ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Η όλη ως άνω αναφερόµενη διαδικασία γίνεται παράλληλα µε την χρήση του συστήµατος ώστε ο φορέας αφενός να µπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενηµερώνει το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ µετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιµη άµεσα σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράµµατος, τότε ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.


Β. Ειδικό Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης

Άρθρο 13

Αντικείμενο προγράμματος- Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης, μέσω της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης νέων ελευθέρων επαγγελματιών, πρώην εγγεγραμμένων ανέργων, που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητά τους.

Προϋπόθεση για τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος είναι η προηγούμενη ιδιότητα της εγγεγραμμένης ανεργίας, ανεξαρτήτως της διάρκειάς της, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος, καθώς και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη ή μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος.

Κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Άρθρο 14

Χρηματοδότηση  - επιλέξιμες περιοχές – καθεστώς ενίσχυσης

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τις θέσεις που αφορούν στις Διοικητικές Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας θα καλυφθεί α) από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493 και β) τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 15.000.000 ευρώ για 1.700 θέσεις

Σε περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισθέντος ποσού για τη συγκεκριμένη δράση, το υπολειπόμενο ποσό του προϋπολογισμού μεταφέρεται αυτοδίκαια στη δράση του Άρθρου 2.

Η εκτιμώμενη δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Για το έτος 2015: 40.000 ευρώ

Για το έτος 2016: 40.000 ευρώ

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ως ημερομηνία λήψης της συνολικής ενίσχυσης νοείται η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 3 του Καν.1407/2013.

Επισημαίνεται ότι στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι ενιαίες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη επιχείρηση η οποία υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι ενιαία με άλλη επιχείρηση ή επιχειρήσεις τότε στον ως άνω έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει και οι άλλες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μόνο μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της αυτής της τελευταίας και

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου με μία ή περισσότερες άλλες επιχειρήσεις θεωρούνται, επίσης ενιαία επιχείρηση.

Άρθρο 15

Ρόλος του ΟΑΕΔ - Δικαιούχοι των πράξεων

Σύμφωνα με τον Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ Α΄258), μεταξύ των σκοπών του ΟΑΕΔ είναι η ενίσχυση και διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.1262/1982(ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982) «Για την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και τροποποίηση συναφών διατάξεων», όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 6 & 7 του ν. 1836/1989(ΦΕΚ 79/Α/14.3.1989) και το άρθρο 6 του ν.2434/1996(ΦΕΚ 188/Α/20.8.1996), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), υλοποιεί προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.

Για την πράξη αυτή δικαιούχοι είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που προέβησαν σε ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και συγκεκριμένα όσοι υπήρξαν άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα δεν ήταν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο απασχολούμενοι κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος.

 Άρθρο 16

Προϋποθέσεις συμμετοχής - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

4.          Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

5.          Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

6.          Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.

Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

-       Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)

-       Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της

-       Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και

-       Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν.4019/2011.

2. Εξαιρέσεις

Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1.      Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.

2.      Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών για τις οποίες προκύπτει η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 14

3.      Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

4.      Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις ενεχυροδανεισμού, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

5.      Πλανόδιες επιχειρήσεις.

6.      Επιχειρήσεις όπως λ.χ. κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κ.λπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

7.      Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία), στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλίει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα (οι δραστηριότητες στην γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών).

8.      Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς (σημείο 6) και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε ενισχύσεις χορηγούμενες στους τελευταίους αυτούς τομείς ή δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

9.      Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ.

10.  Όσοι έχουν επιχορηγηθεί ή επιχορηγούνται από άλλα προγράμματα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Άρθρο 17

Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης

 Η καταβολή της επιχορήγησης πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της Υπηρεσίας κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.

Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης. Η διατήρηση της λειτουργίας θα διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία του επιτόπιου ελέγχου από εκπροσώπους του Οργανισμού.

 Άρθρο 18

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) μέσω του ΟΠΣ του Οργανισμού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.

Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

 Άρθρο 19

Διαδικασία και όροι επιχορήγησης

 Η διαδικασία υπαγωγής των NEE στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.

1ο στάδιο: ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής – καταβολής επιχορήγησης και δικαιολογητικών στη σχετική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ. Τα δικαιολογητικά που θα επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση θα προσδιοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

2ο στάδιο: Κριτήριο Επιλεξιμότητας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει:

1.      Να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην είχαν άλλη απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την προηγούμενη ημέρα κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

2.      Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3.      Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.

Κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων είναι η ιδιότητα της ανεργίας εντός του εξαμήνου που προηγείται της ημερομηνίας έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η μη απασχόλησή τους, εξαρτημένη η μη, κατά την ημέρα που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

3ο στάδιο: Ένταξη

Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται ύστερα από θετικό διοικητικό έλεγχο του αρμόδιου Προϊσταμένου και επιτόπιο έλεγχο από εκπροσώπους του Οργανισμού. 

Ειδικότερα, σε συνέχεια της υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών, ο αρμόδιος Προϊστάμενος διενεργεί διοικητικό έλεγχο και προχωρά σε έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.

Κατόπιν της εγκριτικής απόφασης, ο αρμόδιος Προϊστάμενος αναθέτει σε ζεύγος ελεγκτών του Οργανισμού τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στο χώρο της επιχείρησης

Η διαδικασία και η καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής των ελέγχων θα ορισθούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.

Άρθρο 20

Τεκμηρίωση λειτουργίας – Παραστατικά – Πληρωμές δικαιούχων – Λοιποί όροι υλοποίησης

 Ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης θεωρούνται οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την ικανοποίηση του στόχου του προγράμματος, αποδεικνύονται δε σύμφωνα με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων ή ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών όπως ισχύει κάθε φορά.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι λειτουργικές δαπάνες που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία της επιχείρησης: δαπάνες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.), δαπάνες leasing, μίσθωσης χώρου, παροχής υπηρεσιών για θέματα νομικής λογιστικής, τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, γραφική ύλη, αποσβέσεις παγίων όπως ορίζονται στο άρθρο 24 του ν.4172/2013, ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου καθώς και δαπάνες που αφορούν στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, θεωρούνται ως τεκμηρίωση λειτουργίας της επιχείρησης και πιστοποιούνται με εξοφλημένα τιμολόγια, καταχωρημένα στα βιβλία της επιχείρησης ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και συνάδουν με την ικανοποίηση του στόχου της πράξης.

Tα εν λόγω τιμολόγια των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αντιστοιχούν σε καθαρή αξία μέχρι 10.000,00 ευρώ. Ειδικότερη εξειδίκευση των επιλέξιμων δαπανών θα πραγματοποιηθεί με τη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδοθεί με βάση την παρούσα ΚΥΑ.

Παραστατικά

Ο ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα τηρούν ειδικό φάκελο με το σύνολο των δικαιολογητικών και παραστατικών για το διάστημα που ορίζουν οι σχετικοί Κανονισμοί μετά την τελευταία πληρωμή, δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. Σε κάθε παραστατικό που αφορά πληρωμές της πράξης, θα αναγράφεται ο τίτλος της πράξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ο αριθμός ΟΠΣ (MIS) της πράξης. 

Ειδικότερα, τα παραστατικά που θα ελέγχονται κατά τον επιτόπιο έλεγχο και θα προσκομίζονται στη συνέχεια προκειμένου για την απόφαση καταβολής της επιχορήγησης, θα είναι εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας καταχωρημένα στα βιβλία της επιχείρησης τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή στις αντίστοιχες κατηγορίες βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που αφορούν σε επιλέξιμες δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, δαπάνες παροχής υπηρεσιών, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ. σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση που θα εξειδικεύει την παρούσα ΚΥΑ).

Πληρωμές δικαιούχων

Μετά την θετική έκθεση του επιτόπιου ελέγχου, ο ΝΕΕ καλείται να προσέλθει στην Υπηρεσία μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, από την ημερομηνία πραγματοποίησης του επιτοπίου ελέγχου, και να προσκομίσει:

  • Αντίγραφα των παραστατικών των επιλέξιμων δαπανών που ελέγχθηκαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο
  • Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να του χορηγηθεί η επιχορήγηση.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ως άνω αίτησης και των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στην παραγραφή της επιχορήγησης.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Λοιποί όροι υλοποίησης του προγράμματος

1. Ο ενταγμένος στο πρόγραμμα υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία εγκαίρως και γραπτώς για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία που έχει δηλώσει με την αίτηση για ένταξή του.

2. Η επιχείρηση δεν πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της ή να προβεί σε μεταβολή των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος κατά το δωδεκάμηνο από την εγκριτική απόφαση του Προϊσταμένου, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή του αναλογούντος ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της παρούσης.

Άρθρο 21

Διακοπή επιχορήγησης

Σε περίπτωση που το ποσό της ενίσχυσης έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ αχρεωστήτως απευθείας στην δικαιούχο επιχείρηση και διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή προϋποθέσεων του προγράμματος, θα εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις  του άρθρου 29 του Ν.1262/1982 (ΦΕΚ 70/Α’/16.6.1982), όπως ισχύει για την απόδοση στον ΟΑΕΔ, για την διακοπή της επιχορήγησης καθώς και οι διατάξεις της με αριθμό 1016784/1299-25/0016/26-02-1997 (ΦΕΚ Β’ 120) Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου 106 του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 2362 / 1995) και δυνάμει της οποίας η είσπραξη των εσόδων του Ο.Α.Ε.Δ. ανατέθηκε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Άρθρο 22

Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θα επιλύεται με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων ή άλλο αρμόδιο όργανο που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.3996/2011.

Οι ενστάσεις θα απευθύνονται προς την αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της αντίστοιχης απορριπτικής απόφασης του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Άρθρο 23

Διενέργεια ελέγχων / Υποχρεώσεις τήρησης αρχείων

1 Ύστερα από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ2 πραγματοποιείται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (επιτόπια επαλήθευση), μετά την απόφαση ανάθεσης από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, σε ελεγκτές προκειμένου να ελεγχθεί αν ο δικαιούχος τηρεί τους όρους του προγράμματος (λειτουργία της επιχείρησης, απασχόληση του επιχορηγούμενου και μη προσωπικού κ.λπ.).

2 Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από την υπ’ αριθμ. 2/82850/0022/2013 (ΦΕΚ487/9-10-2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του συνολικού προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του συνολικού προγράμματος.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για

  • την πιστή τήρηση των Εθνικών και Κοινοτικών κανόνων στο πλαίσιο των οποίων λειτουργεί το πρόγραμμα
  • την πρόληψη ή την εξακρίβωση τυχόν παρεμβάσεων, καθώς και στην επιβολή των κυρώσεων.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται:

  • να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους ελεγκτές υπαλλήλους
  • να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση για τουλάχιστον 10 οικονομικά έτη, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Κανονισμού 1407/2013.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 29 Διοικητική συνδρομή Ο.Α.Ε.Δ. - Προστασία ελεγκτών Ο.Α.Ε.Δ. του Ν.4144/2013, ορίζει ότι : «1. Οι πάσης φύσεως διοικητικές αρχές, οι δικαστικές υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν κάθε αιτούμενη συνδρομή ιδιαίτερα με την παροχή στον Ο.Α.Ε.Δ. μηχανογραφικών στοιχείων και πληροφοριών για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. 2. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές του Ο.Α.Ε.Δ. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»

Στο πλαίσιο της έρευνας / αξιολόγησης του ανωτέρω προγράμματος, τόσο οι δικαιούχοι πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την περαιτέρω επεξεργασία (από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας) των προσωπικών δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, που τηρούνται για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος, για το σκοπό εξαγωγής στατιστικών δεδομένων στο πλαίσιο της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση έχουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν 2472/97».

Άρθρο 24

Τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας

Για λόγους διαφάνειας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/05.12.2012), ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος (με αναφορά στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη) δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων της ΜΟΔ Α.Ε.

Επίσης, στην εγκριτική απόφαση για την ένταξη της δικαιούχου επιχείρησης στο Πρόγραμμα, θα προσδιορίζεται ο ακριβής αριθµός των ατόµων για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση, στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis). Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ν.3614/2007 µε τον οποίο θεσµοθετήθηκε επιχειρησιακά το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε φορέας, εν προκειµένω ο ΟΑΕ∆, που πρόκειται να χορηγήσει µία ενίσχυση Ήσσονος Σηµασίας, λαµβάνει από την οικεία επιχείρηση δήλωση σχετικά µε τις τυχόν άλλες ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας που έλαβε κατά τη διάρκεια του οικείου έτους και κατά τα δύο προηγούµενα έτη και να εξακριβώνει προσεκτικά ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου που ισχύει για τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Όσον αφορά την έννοια της τριετίας όταν εξετάζεται η έγκριση µίας ενίσχυσης de minimis π.χ. στις 30/4/2014 τότε ελέγχονται οι ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση τα έτη 2012, 2013 και 2014 µέχρι τις 30/4/2014.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται πριν την χορήγηση της νέας ενίσχυσης και λαµβάνονται υπ΄όψιν το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει η –ενιαία- επιχείρηση µέχρι εκείνη τη στιγµή αθροιζόµενης και της υπό έγκριση ενίσχυσης. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.00 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση. Εάν το σύνολο δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ τότε µπορεί να χορηγηθεί και η εξεταζόµενη ενίσχυση άλλως δεν χορηγείται καθόλου ούτε κατά τµήµα της. Ως ενισχύσεις προγενέστερες της εξεταζόµενης που έχει λάβει η επιχείρηση θεωρούνται οι εγκριτικές αποφάσεις /αποφάσεις υπαγωγής/συµβάσεις /ή όποια άλλη απόφαση προβλέπεται στο θεσµικό πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης µε τις οποίες χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις de minimis που έχει ήδη λάβει οι οποίες θεωρείται ότι χορηγήθηκαν κατά τη χρονική στιγµή έγκρισής τους. Όσον αφορά τις προγενέστερες της εξεταζόµενης εγκριτικές αποφάσεις ισχύουν τα εξής:

  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά την χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ανάκλησης/απένταξης και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα σε αυτές δεν συνυπολογίζονται.
  • Εγκριτικές αποφάσεις για τις οποίες κατά τη χρονική στιγµή της εξέτασης της νέας ενίσχυσης υπάρχει µείωση της τελικά χορηγούµενης ενίσχυσης σε σχέση µε την αρχικά εγκεκριµένη µε σχετική οριστική διοικητική πράξη του φορέα που την χορήγησε και ο επενδυτής δεν έχει πλέον κανένα δικαίωµα για το υπόλοιπο ποσόν τότε για την σώρευση υπολογίζεται το τελικό µειωµένο ποσόν. Εποµένως το σύνολο των προϋποθέσεων ελέγχεται κατά τη στιγµή εξέτασης της χορήγησης της νέας ενίσχυσης οπότε θα πρέπει να εξακριβώνεται (σύµφωνα µε το άρθρο 3 του Κεφ Β της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, όπως διατυπώνεται στο µε αριθµ. 237/Α/5-12-2012 ΦΕΚ ΑΔΑ: ΒΙΞΟ4691Ω2-ΙΗΨ 9) ότι η νέα ενίσχυση ήσσονος σηµασίας δεν οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 200.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Η όλη ως άνω αναφερόµενη διαδικασία γίνεται παράλληλα µε την χρήση του συστήµατος ώστε ο φορέας αφενός να µπορεί να διασταυρώσει τα αληθή της υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου και αφετέρου να ενηµερώνει το Πληροφοριακό Σύστηµα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων ΑΜΕΛΛΗΤΙ µετά την έγκριση ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιµη άµεσα σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσού ή σε περιπτώσεις που η δραστηριότητα της επιχείρησης ανήκει στις εξαιρέσεις του προγράµµατος, τότε ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Γ. Τελικές Διατάξεις

Άρθρο 25

1. Με δημόσια πρόσκληση που εκδίδεται με απόφαση της Διοικήτριας του Οργανισμού, προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στις ανωτέρω δράσεις και εξειδικεύεται ή/και ορίζεται οτιδήποτε δεν αναφέρεται στους όρους της παρούσας, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

2. Στην περίπτωση που καλυφθεί ο διατιθέμενος προϋπολογισμός για τις δύο ανωτέρω δράσεις πριν την ημερομηνία λήξης που περιγράφεται στην παράγραφο 1, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής λήγει αυτόματα.

3. Στην περίπτωση κάλυψης του προϋπολογισμού μίας εκ των δύο δράσεων, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους δικαιούχους. Οι αιτήσεις αυτές τίθενται σε στάδιο «αναμονής» και θα ικανοποιηθούν εφόσον υπάρξει αδιάθετος προϋπολογισμός.

4. Το Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται με απόφασή του να αναστείλει, να συνεχίσει και να λήξει την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής.

4. Περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, εξειδικεύονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.


-------

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε που ήρθατε. Σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα, για το οποίο ήδη υπήρξε προδημοσίευση τις προηγούμενες μέρες. Εισαγωγικά να πω, αφ’ ενός ότι δεν θα έχουμε μαζί μας την κυρία Αντωνοπούλου, αφ’ ετέρου ότι έχουμε πάρα πολύ περιορισμένο χρόνο, οπότε στις ερωτήσεις σας παραμείνετε όσο γίνεται στο αντικείμενο της συνέντευξης, γιατί δεν μπορούμε να υπερβούμε τη μισή ώρα.
       
Να ξεκινήσει ο Υπουργός λέγοντας κάποια εισαγωγικά.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καλησπέρα σε όλες και όλους. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη συνέντευξη Τύπου. Στόχος σήμερα είναι να παρουσιάσουμε μια νέα δράση στήριξη ρευστότητας – κινήσεις απασχόλησης, η οποία θεωρούμε ότι εισάγει κάποια καινοτομικά στοιχεία στα προγράμματά μας τα οποία θα πρέπει να επισημανθούν και να ληφθούν υπόψη και για το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου.
       
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η συγκεκριμένη δράση αποτυπώνει και τη συνέργεια η οποία έχει δημιουργηθεί μεταξύ διαφορετικών υπουργείων και φορέων του δημοσίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ και εντάσσεται βεβαίως υπερβαίνοντας την αποσπασματικότητα αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος, σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
       
Η συγκεκριμένη δράση θα λέγαμε ότι αποτελεί και την αυλαία για το κλείσιμο των προγραμμάτων της περιόδου 2007 – 2013 και γεννήθηκε από δύο εξίσου σημαντικές πιεστικές ανάγκες. Πρώτον, την εργώδη προσπάθεια στην οποία έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη όλους αυτούς τους μήνες του Υπουργείου μας και των Διαχειριστικών Αρχών, έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια ούτε ενός ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους.
       
Και βεβαίως την ηθική, αλλά και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, όπως έχει διατυπωθεί ήδη προεκλογικά, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις παρουσιάσεις προγραμμάτων και της νέας προγραμματικής περιόδου της οποίας έχουμε ήδη κάνει.
       
Για την έμπρακτη στήριξη αφ’ ενός των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα και αφ’ ετέρου των επιχειρήσεων που μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία στηρίζουν έμπρακτα την απασχόληση.
       
Βάσει αυτών των παραπάνω γενικών αξόνων και προτεραιοτήτων, ζητήσαμε από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία των Προγραμμάτων του ΕΚΤ ο κ. Ιωαννίδης ο Ειδικός Γραμματέας κάθεται εκ δεξιόν μου. Από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Απασχόληση Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, να σχεδιαστεί μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση, η οποία θα ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως θα έχει ένα σημαντικό και μετρήσιμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αποτύπωμα στη στήριξη της απασχόλησης.
       
Θα έλεγα ότι ο συνδυασμός αυτός παρότι κρίνουμε εμείς ότι είναι αναγκαίος και θα έπρεπε να έχει αποτελέσει βασικό στοιχείο του σχεδιασμού όλων των αντίστοιχων προγραμμάτων και τις προηγούμενες περιόδους, δεν ήταν μέχρι τώρα συνήθης. Η συγκεκριμένη δράση, δηλαδή θεωρούμε ότι εισάγει κάποια καινοτομικά στοιχεία τα οποία κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενός ουσιαστικού, οικονομικού και κοινωνικού αποτελέσματος.
       
Θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά σε μερικά από αυτά τα καινοτομικά στοιχεία της συγκεκριμένης δράσης. Πρώτα απ’ όλα μέσω του προγράμματος αυτού επιβραβεύουμε επιχειρήσεις που ενίσχυσαν την απασχόληση δημιουργώντας θέσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο την οποία βιώνουμε.
       
Και εδώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση έτσι ώστε πραγματικά να αποτυπώνονται και να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης και όχι σε μορφές εργασίας οι οποίες δεν ικανοποιούν αυτό το στόχο. Παράλληλα μέσω του προγράμματος διασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο μέσω ακριβώς της υποχρέωσης των επιδοτούμενων επιχειρήσεων να διατηρήσουν αυτή την απασχόληση.
       
Και βεβαίως ενισχύεται η βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων μέσω μιας σημαντικής ένεσης ρευστότητας. Καινοτομικό στοιχείο αυτής της πρόσκλησης, αυτής της δράσης, είναι το απλοποιημένο σύστημα δήλωσης συμμετοχής, ο δυνητικός ωφελούμενος κάνει τη δήλωση συμμετοχής και εν συνεχεία μόνο εκείνοι οι οποίοι επιλέγονται για ένταξη στο πρόγραμμα καλούνται να αποστείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
       
Προσπαθούμε δηλαδή αυτό το οποίο έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας να το κάνουμε πράξη με τα προγράμματα τα οποία εισάγουμε.
       
Μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά βεβαίως η μείωση της γραφειοκρατίας συνοδεύεται και από αυστηρό έλεγχο. Άρα υπάρχει η υποχρέωση των δικαιούχων να δηλώσουν τα πραγματικά μεγέθη των επιχειρήσεών τους και των θέσεων εργασίας οι οποίες δημιουργούνται.
       
Η συγκεκριμένη δράση, το πρόγραμμα το οποίο σήμερα ανακοινώνουμε, εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική, η οποία θα λέγαμε ότι συνοψίζεται σε ένα τρίπτυχο. Ποιοτική ανάπτυξη, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, αξιοπρεπής εργασία.
       
Βεβαίως η ενδογενής σύνδεση της απασχόλησης με τις άλλες πολιτικές ενίσχυσης του επιχειρείν, θα γίνει ποικιλοτρόπως  και με τη χρήση διαφορετικών εργαλείων. Εδώ θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με σειρά χρηματοπιστωτικών οργανισμών του εξωτερικού. Σήμερα το πρωί είχαμε μια τέτοια συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την EBRB σε σχέση με αυτό που μόλις ανέφερα, δηλαδή την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία θα κατευθυνθούν στοχευμένα προς την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά τα οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τις ανάγκες τις οποίες καλούμαστε να καλύψουμε γι’ αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
       
Ο στόχος αυτός για την ενίσχυση της απασχόλησης, βεβαίως περνά και μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.
       
Η βασική λογική του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εξής: να ενισχυθούν, πρώτον οι νέοι άνθρωποι που άνοιξαν μια επιχείρηση τα τελευταία δυο χρόνια και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στο 2015 προχώρησαν σε καθαρή αύξηση της απασχόλησης.
       
Όπως ανέφερα και πριν έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα ακριβώς στο να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και να δημιουργήσουμε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ως προς το πώς ορίζουμε την καθαρή αυτή αύξηση της απασχόλησης.
       
Η ενίσχυση την οποία θα λάβουν αυτές οι επιχειρήσεις, λαμβάνει τη μορφή αναδρομικής κάλυψης τμήματος του μισθολογικού κόστους, ενώ για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν την επιχειρηματικότητα δραστηριότητα τα τελευταία δυο χρόνια. Η ενίσχυση λαμβάνει την αναδρομική κάλυψη και δαπανών για ενοίκια, για ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία της νέας αυτής επιχείρησης.
       
Συνολικά ο στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει άμεσα την διατήρηση 12.500 θέσεων εργασίας. Και να επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις οι οποίες στήριξαν την απασχόληση τη χρονιά που μας πέρασε και να δώσει μια ουσιαστική ενίσχυση στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
       
Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε και πριν δώσω το λόγο στην κυρία Καραμεσίνη, την Πρόεδρο του ΟΑΕΔ, η οποία θα μας πει περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι επειδή όλη αυτή η προσπάθεια έγινε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αλλά και δεδομένων των προτεραιοτήτων οι οποίες έχουν τεθεί οι οποίες είναι άκρως περιοριστικές σε σχέση με το κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της ενεργοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου, νομίζω ότι οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στα στελέχη του Υπουργείου μας και της Διαχειριστικής Αρχής, οι οποίοι μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο σας περιέγραψα κατάφεραν να δουλέψουν δημιουργικά και να εκπονήσουν μία δράση σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα με αυτά τα καινοτομικά χαρακτηριστικά τα οποία σας περιέγραψα.

Συγχαρητήρια ανήκουν βεβαίως και στη Διοίκηση και στο προσωπικό του ΟΑΕΔ, με τους οποίους είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία στην κατάθεση αυτού του προγράμματος.

Ο λόγος τώρα στην κα Καραμεσίνη, ευχαριστώ.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Να πω κι εγώ από τη μεριά μου ένα ευχαριστώ στον κ. Χαρίτση και στον κ. Ιωαννίδη που τίμησαν τον ΟΑΕΔ θεωρώντας τον ως ένα πολύ αξιόπιστο φορέα με τον οποίον θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να εκπονήσουν ένα καινοτομικό πρόγραμμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο Υπουργός.

Να τονίσω ότι η συνεργασία μας με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑΝΑΔ και με τον Ειδικό Γραμματέα προσωπικά ήταν αγαστή, βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και κυρίως είμαστε απολύτως σύμφωνοι για τη φιλοσοφία του προγράμματος την οποία περιέγραψε ο Υπουργός και η οποία φιλοσοφία ανταποκρίνεται πλήρως στη συγκυρία μέσα στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα και θα μπορούσαμε να πούμε και από την αρχή του 2015, οπότε δημιουργήθηκαν οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στο πρόγραμμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Και άρα αυτό το πρόγραμμα συνδυάζει δύο πράγματα, τη ρευστότητα και μέσα από τη ρευστότητα την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δεσμεύονται να διατηρήσουν την απασχόληση, όπως και τις νέες επιχειρήσεις των οποίων η βιωσιμότητα ενισχύεται τουλάχιστον για ένα χρόνο από τη στιγμή που θα επιχορηγηθούν μέσω του προγράμματος.

Έρχομαι στα πολύ συγκεκριμένα τα οποία είναι τα εξής: Το πρόγραμμα, θα μπορούσαμε να πούμε η δράση, ονομάζεται «Ενίσχυση της Ρευστότητας και της Απασχόλησης» για 12700 ωφελούμενους.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ξεχωριστά προγράμματα εντός της ίδιας δράσης, το ένα αφορά 9 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου του 2015, από 1/1/2015 έως 31/8/2015 και οι οποίες αυτές νέες θέσεις εργασίας διατηρούνται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία υποβολή της αίτησης έχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα σας το πω στο τέλος της παρουσίασης αυτής.

Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω ότι το πρώτο σκέλος είναι 9 χιλιάδες νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας, το δεύτερο πρόγραμμα αφορά ένα πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή εγγεγραμμένων ανέργων που δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση και στο διάστημα από 1/1/2014 έως 31/8/2015 και δεσμεύονται να διατηρήσουν από τη στιγμή που θα επιχορηγηθούν την επιχείρησή τους για ένα τουλάχιστον χρόνο.
Αυτά τα δύο προγράμματα εντός της ίδιας δράσης χωρίζονται πάλι σε ένα συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, δηλαδή συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κι ένα σκέλος εθνικό. Το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αφορά τις 8 περιφέρειες σύγκλισης, το εθνικό σκέλος αφορά τις υπόλοιπες 5 περιφέρειες τις γνωστές Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο.
Και διαρθρώνονται τα δύο αυτά σκέλη με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα να καλύψει το σύνολο της επικράτειας, αν και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αφορά όπως είπε ο κ. Χαρίτσης ο κ. Υπουργός το κλείσιμο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΠΑΝΑΔ της περιόδου 2007-2013.

Άρα λοιπόν επιτυγχάνεται ο στόχος της απορρόφησης του ΕΠΑΝΑΔ της προηγούμενης περιόδου και ταυτόχρονα ανοιγόμαστε με το εθνικό σκέλος να καλύψουμε το σύνολο της επικράτειας. Προϋπολογισμός είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον οποίο ευθύνη έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ κατά το ίδιο ποσό. Άρα δηλαδή είναι στην πραγματικότητα μία συνένωση δυνάμεων για να πετύχουμε τον ίδιο στόχο.

Τώρα σε σχέση με τις 9 χιλιάδες νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας, αυτές θα δημιουργηθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να επιχορηγήσουν έως 20 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι οποίες δεσμεύονται να διατηρήσουν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν στο διάστημα από 1/1/2015 έως 31/8/2015 για ισόχρονο διάστημα της επιχορήγησης.

Οι νέες θέσεις εργασίας υπολογίζονται με βάση τον ανώτατο αριθμό απασχολούμενων που είχαν αυτές οι επιχειρήσεις το Δεκέμβριο του 2014. Οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα και αυξομείωσαν το προσωπικό τους, δηλαδή το συνολικό αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, θα επιχορηγηθούν με επιπλέον αριθμό θέσεων σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015 που δημιούργησαν οποιαδήποτε χρονική στιγμή στο διάστημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα επιχορηγηθούν, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να υπήρξαν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, το εξάμηνο που προηγήθηκε της πρόσληψής τους και να ήταν οπωσδήποτε μη απασχολούμενοι είτε με σχέση εξαρτημένης είτε με σχέση μη εξαρτημένης εργασίας την προηγούμενη μέρα της πρόσληψης.

Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης είναι 11 μήνες και το διάστημα στο οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν όχι μόνο τις νέες θέσεις εργασίας αλλά και το σύνολο του προσωπικού τους, να συνεχίσει το ανώτατο χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιχορηγηθούν.

Άρα λοιπόν υπάρχει δέσμευση για τη διατήρηση της συνολικής απασχόλησης και όχι μόνο των νέων θέσεων εργασίας. Αν έχουν αντικαταστήσει το προσωπικό τους θα πρέπει αυτές οι αντικαταστάσεις να έχουν γίνει εντός 30 το πολύ ημερών από τη στιγμή που παραιτήθηκε κάποιο άτομο ή απολύθηκε.

Τώρα έρχομαι στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο αφορά την επιχορήγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι θα επιχορηγηθούν κατά ανώτατο όριο με 10 χιλιάδες ευρώ. Τις επιλέξιμες δαπάνες και τις κατηγορίες των δαπανών τις ανέφερε ήδη ο κ. Υπουργός, με βάση δικαιολογητικά προφανώς, που θα πρέπει να προσκομίσουν οι επιχειρήσεις τη στιγμή που θα εγκριθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα και τη στιγμή που θα γίνει επιτόπιος έλεγχος.

Και όπως σας είπα χρειάζεται να διατηρηθούν αυτές οι θέσεις, δεσμεύονται οι επιχειρήσεις οι οποίες θα επιχορηγηθούν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους τουλάχιστον για ένα χρόνο από τη στιγμή της επιχορήγησης.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι αυτοί οι οποίοι ίδρυσαν την επιχείρησή τους μεταξύ 1/1/2014 μέχρι 31/8/2015 να ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ το διάστημα των έξι μηνών πριν από την ίδρυση και την έναρξη επιτηδεύματος, να μην ήταν απασχολούμενοι την προηγούμενη ημέρα που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους και να διαθέτουν προφανώς ΑΦΜ και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Αυτοί είναι κάποιοι δευτερεύοντες όροι, η πρόσκληση από την πλευρά του ΟΑΕΔ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ τη Δευτέρα που μας έρχεται και εκεί θα δείτε όλους τους όρους του προγράμματος οι οποίοι ταυτίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία υπογράφηκε σήμερα από τον κ. Χουλιαράκη και η οποία θα έχει βγει σε ΦΕΚ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω θα πρέπει να τονιστεί και αποτελεί νέο στοιχείο, διότι η πρόταση ΚΥΑ η οποία προήλθε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, άρα το καινούριο και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της παρουσίασης είναι οι ημερομηνίες έναρξης υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Για τα συγχρηματοδοτούμενα σκέλη των δύο προγραμμάτων, δηλαδή για τις νέες θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν έδρα τις 8 περιφέρειες σύγκλισης, η έναρξη υποβολής αιτήσεως είναι ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και είναι στις 23 Νοεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή αυτή η δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι τις 30/11 άρα το διάστημα υποβολής αίτησης είναι 23 έως 30/11 μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος αλλά αν δεν υπάρχει εξάντληση του προϋπολογισμού σε αυτό το διάστημα, θα υπάρξει παράταση μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
       
Για το εθνικό σκέλος των δύο προγραμμάτων, δηλαδή για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που ίδρυσαν την επιχείρησή τους στις πέντε Περιφέρειες που είναι εκτός των οκτώ Περιφερειών, δηλαδή είπαμε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο, γι' αυτές τις επιχειρήσεις η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει 1η Δεκεμβρίου και λήγει στις 8 Δεκεμβρίου μέχρι πάλι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Αν υπάρχει ο προϋπολογισμός, τότε θα μπορέσει να παραταθεί η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
       
Αυτά από τη δική μου πλευρά, φαντάζομαι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε. Να συμπληρώσει και δυο στοιχεία ο ειδικός Γραμματέας του ΕΚΤ, ο κ. Ιωαννίδης.

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ. Δεν έχω να επαναλάβω σπουδαία πράγματα, έχει παρουσιαστεί το πρόγραμμα και οι συγκεκριμένες δράσεις, θα ήθελα να ζητήσω από τη δική  μου την πλευρά τη δική σας βοήθεια και συνδρομή, διότι οι χρόνοι είναι εξαιρετικά πιεσμένοι. Πρέπει δηλαδή ο κόσμος, οι δυνητικοί δικαιούχοι οι ωφελούμενοι αυτού του προγράμματος να ενημερωθούν προκειμένου να είναι έτοιμοι στις 23 Νοεμβρίου να υποβάλλουν την πρότασή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν έδρα στις οκτώ Περιφέρειες και όσοι έχουν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη στις 5 Περιφέρειες επί της ουσίας την 1η του Δεκέμβρη.
       
Επομένως μια θερμή παράκληση από την πλευρά τη δική μας να βοηθήσετε στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάδοση.
       
Το δεύτερο απλά να επαναλάβω γιατί είναι μια λεπτομέρεια η οποία έχει τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί, ότι σε ό,τι αφορά την καθαρή αύξηση της απασχόλησης μιλάμε για αναδρομική κάλυψη θέσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα που μια επιχείρηση μπορεί να προσλάβει έναν άνθρωπο στο μέλλον και να τον κρατήσει. Είναι μια λεπτομέρεια σημαντική.
       
Με αυτό το δεδομένο είμαι στη διάθεσή σας προφανώς για οποιαδήποτε αποσαφήνιση ή διευκρίνιση. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Επειδή δεν υπάρχει κάποιο κείμενο το οποίο θα διανεμηθεί τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά, θα ήθελα να πω στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση της ΚΥΑ η οποία μπορεί να έχει υπογραφεί  ήδη από τον κ. Χουλιαράκη, βρίσκεται αναρτημένη ήδη στο site του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Οικονομίας, άρα μπορείτε να αντλήσετε όλες τις πληροφορίες τις οποίες εδώ συνοψίσαμε από τις σελίδες του Υπουργείου και του ΟΑΕΔ. Γιατί προφανώς δεν προλάβατε να σημειώσετε όλα αυτά τα οποία είπαμε και ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποια σημεία προς διευκρίνιση.
       
Ήθελα να πω κι εγώ ότι το θέμα της διατήρησης των θέσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, διότι επιτρέπει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους να έχουν ένα εισόδημα και στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τη ρευστότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να κάνω μια ερώτηση επί του σκέλους του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για τις οκτώ Περιφέρειες. Πρόκειται για πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ του τρέχοντος δηλαδή 2007-2013. Πιστεύετε ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα είναι εφικτό να απορροφηθούν αυτοί οι πόροι, με δεδομένο ότι  μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα γίνονται αιτήσεις. Μέχρι να γίνει ο έλεγχος των επιχειρήσεων των δικαιολογητικών και τα λοιπά και να γίνει η εκταμίευση θα προλάβουμε έως τέλος του χρόνου που λήγει το πρόγραμμα;

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι εύλογη η ερώτηση. Δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Κατ' αρχήν να εξηγήσω πως προέκυψαν οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι τα 35 εκατομμύρια εκ των 65 του συνολικού προγράμματος. Έγινε μια προσπάθεια από τη Διαχειριστική Αρχή να μαζέψει διάφορα μικρά υπόλοιπα -ξέρετε ότι ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα δέντρο- τα οποία βρίσκονται σε όλα τα επιμέρους έργα, προγράμματα και τα λοιπά, προκειμένου να τα συγκεντρώσει και να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μια καινούργια δράση.
       
Οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι αναδρομικές, επομένως  το στήσιμο του προγράμματος και διευκόλυνση των ανθρώπων που θα κάνουν αίτηση, αλλά και για να μπορέσει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση είναι ότι ο ενδιαφερόμενος είτε είναι επιχείρηση είτε είναι νέος ελεύθερος επαγγελματίας, θα μπαίνει στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, θα κάνει τη δήλωση για το ύψος των πόρων των οποίων διεκδικεί και από εκεί και πέρα θα παίρνει κατ' αρχήν την προέγκριση, δεν υπάρχει περίπτωση φυσικά να δοθεί ούτε ένα ευρώ δημοσίων πόρων αν δεν έχει προηγηθεί ο επιτόπιος έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δήλωση είναι ορθή.
       
Επειδή είναι μια δράση κρατικών ενισχύσεων όπως γνωρίζετε τα χρήματα μπορούν να αποδοθούν εντός του 2016 με βάση τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει με τον ΟΑΕΔ νομίζω ότι το αργότερο μέχρι τον Φλεβάρη άντε αρχές Μάρτη τη μεγαλύτερη καθυστέρηση, οι επιχειρήσεις και οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να εκταμιεύσουν και τα σχετικά ποσά. Επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, γι' αυτό είναι και τόσο μαζεμένα τα χρονικά διαστήματα, πρέπει να είναι η ένταξη των επιχειρήσεων μέσα στο 2015.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις ερωτήσεις έχω. Πρώτον, είναι αν υπάρχουν τόσες πολλές επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν όπως είπατε το απασχολούμενο προσωπικό τους. Με ένα υπολογισμό δικό μου που μπορεί να είναι και λάθος, είναι μίνιμουμ 450. Αυτά τα στοιχεία λογικά θα τα έχει ο ΟΑΕΔ.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Η κα Καραμεσίνη μπορεί να το τεκμηριώσει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μία ερώτηση είναι αυτή και η δεύτερη ερώτηση αφορά εσάς. Ένα πρόγραμμα που επιβραβεύει ή τέλος πάντων στηρίζει την απασχόληση, έρχεται στη λήξη όπως είπε και ο συνάδελφος. Για ποιο λόγο άργησε τόσο πολύ για ένα θέμα που είναι αυτό που καίει την ελληνική οικονομία, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης; Και αν έχουν απολεστεί πόροι που θα έπρεπε να πάνε στην απασχόληση από το 2007-2013.
       
Και τελευταία ερώτηση για τον κ. Χαρίτση. Τι γίνεται με τους αυτοκινητόδρομους;

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν η κατανομή των θέσεων μεταξύ των δυο βασικών αξόνων του προγράμματος των νέων θέσεων εργασίας και των νέων ελεύθερων επαγγελματιών έγινε με βάση στοιχεία τα οποία αναλύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που προκύπτει ποια είναι η αύξηση της καθαρής αύξησης της απασχόλησης και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία μας έστειλε τα στοιχεία για τις ενάρξεις των νέων επαγγελματιών.
       
Επομένως η εκτίμηση είναι ότι αυτές οι θέσεις ανταποκρίνονται σε μια υπαρκτή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία. Έχει υπάρξει δηλαδή μια προεργασία τεκμηρίωσης αρκετά λεπτομερής και σε επίπεδο κιόλας κλάδου προκειμένου να έχουμε μια εκτίμηση που περιμένουμε να μας έρθουν οι θέσεις αυτές.
       
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου το δεύτερο ερώτημα δηλαδή στο οποίο αναφερθήκατε, να υπενθυμίσω ότι τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε ό,τι αφορά την περίοδο 2014-2020 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 50% του συνολικού προγραμματισμού της περιόδου, ακριβώς επειδή υπήρχε κοινωνική ανάγκη λόγω της κρισιμότητας των καταστάσεων.
       
Έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις και υλοποιούνται σε όλο το εύρος των παρεμβάσεων του Κοινωνικού Ταμείου από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ, τα προγράμματα για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα προγράμματα για τη στήριξη εκπαιδευτικού συστήματος. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένουμε να έχουμε και τις προσκλήσεις για τις υποτροφίες των υποψηφίων διδακτόρων και των μεταδιδακτορικών ερευνητών, επομένως δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Το αντίθετο  μάλλον, τρέχουμε με υπερβολικά γρήγορες ταχύτητες.
       
Σε ό,τι αφορά το 2007-2013 όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να ισορροπήσει το Υπουργείο Οικονομίας μέσα σε δυο βάρκες: από τη μία να διασφαλίσει ότι θα περιορίσει την έκθεση του εθνικού προϋπολογισμού είναι το γνωστό πρόγραμμα της υπερδέσμευσης το οποίο παρουσιάζεται και στα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει απώλεια ούτε 1 ευρώ κοινοτικής συνδρομής.
       
Επομένως τα ακριβή μεγέθη τρόπον τινά που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτή τη δράση, δεν θα μπορούσαν να ήταν με ακρίβεια γνωστά πολύ νωρίτερα από τον Οκτώβριο όταν θα είχαμε πλέον ασφαλείς πληροφορίες για το που αναμένεται να κλείσουν τα προγράμματα της προηγούμενης περιόδου.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Να επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο κ. Ιωαννίδης ότι κάναμε μια προεργασία με τον κ. Ιωαννίδη και από τα στοιχεία του TAXIS για τις ενάρξεις των επιχειρήσεων και για το θέμα των θέσεων εξαρτημένης εργασίας από το ΕΡΓΑΝΗ και κοιτάξαμε και τους συγκεκριμένους κλάδους. Δηλαδή να μην εποχικοί μόνο κλάδοι, γιατί οι εποχικές επιχειρήσεις ή μάλλον οι εποχικές δραστηριότητες των εποχικών επιχειρήσεων δεν είναι επιλέξιμες, άρα έχουμε κάνει μια πολύ καλή προεργασία για να μπορέσουμε να δούμε αυτές οι 9.000 θέσεις -γιατί όταν μιλάμε για τις θέσεις εξαρτημένης εργασίας αναφερόμαστε στο νούμερο των 9.000- είναι εφικτό να δηλωθούν και να επιχορηγηθούν.
       
Τώρα τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις από την πλευρά του ΟΑΕΔ δεν ξέρω που τα βρήκατε, γιατί έχουμε Μητρώο ανέργων πολύ ενημερωμένο, αλλά Μητρώο επιχειρήσεων… Έχουμε Μητρώο επιχειρήσεων αλλά δεν ξέρω που αναφέρεστε ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι πόσες επιχειρήσεις κι αν όντως υπάρχουν τόσες επιχειρήσεις για να καλύψουν το πρόγραμμα. Που να μην έχουν απολύσει κιόλας προσωπικό, να έχουν διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Να έχετε υπόψη σας ότι δημιουργήθηκαν γενικότερα 100.000 θέσεις εργασίας, υπάρχει καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά 100.000 κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου που θεωρούσαμε ότι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές είναι και επιχειρήσεις οι οποίες δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Ναι, αλλά δεν απευθυνόμαστε στις 100.000.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για καθαρή αύξηση, που σημαίνει ότι εγώ μπορώ να έχω απολύσεις κάποια στιγμή αλλά …

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Έχει το δικό του ισοζύγιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να μάθω πως είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Είναι 5.000; 1.000 επιχειρήσεις; 15.000; Αυτό θέλω να μάθω, αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Αν υπάρχουν και πόσες είναι.

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να σας το δώσουν με ένα αριθμό 400 ή 500. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει μια προσέγγιση όμως είναι ότι στο μέτρο που έχουμε μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης της τάξης των 100.000 μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιο τμήμα αυτών των θέσεων αφορά θέσεις ορισμένου χρόνου για παράδειγμα, οι οποίες αποκλείονται γιατί αυτό είναι το εποχικό, δεν είναι παραπάνω από το 20% αυτών των θέσεων.
       
Επομένως έχουμε μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης γύρω στις 80.000 και το πώς αυτό ακριβώς επιμερίζεται σε επίπεδο επιχείρησης, δηλαδή θα πρέπει να το δεις σε επίπεδο ΑΦΜ, είναι ένα στοιχείο το οποίο λείπει. Ωστόσο είναι τόσο υψηλότερο στα μακρομεγέθη αν θέλετε, πριν μπούμε στα –μίκρο που σε σχέση με τις θέσεις τις επιδοτούμενες υπερκαλύπτουν τον στόχο.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Να πω και κάτι άλλο. Είναι μάλιστα και ξεχωριστά προγράμματα, δηλαδή κάποια επιχείρηση η οποία έκανε έναρξη και πήρε κάποιο άτομο, μπορεί να επιχορηγηθεί και για την έναρξη και για το άτομο που προσέλαβε.

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι συνδυάζονται τα δύο.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Αυτά συνδυάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής …

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Μισό λεπτό, υπάρχει  άλλο ένα ερώτημα, να μην αφήνουμε εκκρεμότητες.
       
Πριν όμως έρθω σε αυτό μια κουβέντα μόνο να πω. Να επιβεβαιώσω και να συμπληρώσω αυτό που είπε και ο κ. Ιωαννίδης, σε σχέση με τον χρονισμό έκδοσης της πρόσκλησης για τη συγκεκριμένη δράση. Ξέρετε όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας για την εξυγίανση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013. Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, ή το αποτύπωμα στην οικονομία θα ήταν πάρα πολύ μικρότερο εάν προχωρούσαμε στην έκδοση μιας πρόσκλησης πολύ νωρίτερα, πριν έχουμε την πλήρη εικόνα των αναθεωρημένων προγραμμάτων.
       
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη πρόσκληση εκδίδεται τώρα, αφού ολοκληρωθεί δηλαδή αυτή η διαδικασία της αναθεώρησης μέχρι τον Οκτώβριο και δεν έγινε αυτό νωρίτερα στην προηγούμενη περίοδο.
       
Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και η ρεαλιστική αποτύπωση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και των αναγκών των δυνητικών ωφελούμενων είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία των δράσεων και σε αυτή τη λογική κινούμαστε και αυτό θα μου επιτρέψετε να το συνδέσω και με το τρίτο ερώτημά σας, το οποίο είχε να κάνει με τους αυτοκινητοδρόμους.
       
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος σε αυτό: όπως γνωρίζετε κληρονομήσαμε κάποια πολύ σημαντικά έργα τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με τον σχεδιασμό τους όσο και με την πορεία υλοποίησής τους και αναφέρομαι στα έργα τα οποία επισημάνατε κι εσείς στην ερώτησή σας, τα έργα των οδικών αξόνων συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, αντιμετώπισαν στο παρελθόν πάρα πολλά προβλήματα.
       
Μιλάμε για έργα τα οποία πολλά από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια ήδη από την περίοδο του Γ' ΚΠΣ. Εκεί αντιμετωπίζουμε ένα διπλό κίνδυνο πάρα πολύ σημαντικό: αφ' ενός η μη ολοκλήρωση των έργων που έρχονται από το Γ' ΚΠΣ θα σημάνει και την επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλων των πόρων οι οποίοι είχαν διατεθεί στη χώρα για τα συγκεκριμένα έργα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο όπως καταλαβαίνετε στην σημερινή ειδικά συγκυρία θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα ο κίνδυνος θα ήταν να καταφύγουμε στην εύκολη λύση της μεταφοράς αυτών των έργων στη νέα προγραμματική περίοδο δεσμεύοντας πλήρως τα αντίστοιχα προγράμματα της περιόδου 2014 – 2020.
       
Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και από εμάς και σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών σε σχέση με την αποκατάσταση μιας επικοινωνίας και μιας καλής σχέσης εργασίας με τους παραχωρησιούχους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ολοκλήρωση αυτών των σημαντικών έργων.
       
Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν όπως πρέπει, στην πλήρη τους μορφή. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των έργων να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωσή τους στην τρέχουσα περίοδο. Οι εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν, θα επιλυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν με τον τρόπο που πρέπει με τη χρηματοδότηση η οποία εξασφαλίζεται αυτό το διάστημα για την ολοκλήρωσή τους από εθνικούς και από κοινοτικούς πόρους, καθώς επίσης και με τη συμβολή χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως είναι η EBRD η οποία οφείλω να τονίσω ότι μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.
       
Σε κάθε περίπτωση τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν και θα ολοκληρωθούν χωρίς να επιβαρύνουν τα αντίστοιχα προγράμματα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της νέας προγραμματικής περιόδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: συνήθως τα ΕΣΠΑ μέχρι τώρα χρηματοδοτούσαν νέες δράσεις και χρηματοδοτούσαν το μέλλον. Αυτή τη στιγμή δίνονται σαν αριστεία και μάλιστα σε επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ξέρω πόσο υπεύθυνοι ήταν αφού σε περίοδο συγκρούσεων, αναταραχών, αβεβαιότητας κλπ, επέκτειναν την επιχείρησή τους διακινδυνεύοντας. Μήπως θα έπρεπε να επεκταθεί το χρονικό περιθώριο αυτών που θα προσλάβουν έστω και κατά δήλωσή τους μέχρι 31/12; Δεν ξέρω εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
       
Και μια δεύτερη ερώτηση. Εάν κάποια επιχείρηση αύξησε το προσωπικό της των απασχολούμενων, αλλά μείωσε τις απολαβές τους, ούτως ώστε το μισθολογικό τους κόστος να παραμείνει σταθερό, αυτή θα επιβραβευτεί.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Μια κουβέντα μόνο και μετά οι συνάδελφοι μπορούν να  επεκταθούν περισσότερο.
       
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ένα πολύ σαφή χαρακτήρα και έρχεται να επιβραβεύσει επιχειρήσεις, όπως είπαμε, οι οποίες μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα του ερωτήματος, θεωρούμε ότι σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό  πλαίσιο, επιχειρήσεις οι οποίες μπόρεσαν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να επιβραβευτούν και όχι να το αντιμετωπίζουμε αυτό ως ένα κίνδυνο ο οποίος θα πρέπει ίσως να αντιμετωπιστεί και τιμωρητικά.
       
Ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου προγράμματος είναι αυτός. Είναι πολύ συγκεκριμένος. Υπάρχουν άλλα προγράμματα οποία έρχονται να επιδοτήσουν, ή να ενισχύσουν επιχειρήσεις οι οποίες στο μέλλον θα προχωρήσουν και ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει δημοσιεύσεις κάποιων από αυτά τα προγράμματα, από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα 2014 – 2020 το οποίο την ευθύνη διαχείρισης την έχει η κυρία Φωτονιάχα.
       
Τα οποία ακριβώς θα έρθουν να ενισχύουν επιχειρήσεις οι οποίες θα προχωρήσουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο μέλλον. Υπάρχει εκεί ένας διαχωρισμός. Θέλουμε τα προγράμματα να έχουν πολύ σαφή προσανατολισμό. Αυτός είναι ο στόχος και να έχουν πολύ στοχευμένη απεύθυνση στους δυνητικούς ωφελούμενους. Αυτή είναι η λογική και βάσει αυτής το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες τις οποίες τις αναλύσαμε προηγουμένως.

Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ: Να μου επιτρέψετε να σας πω δυο πράγματα όσον αφορά την ουσία του ερωτήματος που θέτετε. Το ερώτημα όσον αφορά το πώς σχεδιάζονται τα προγράμματα. Τα προγράμματα για την απασχόληση σχεδιάζονται ανεξαρτήτως συγκυρίας. Για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις χρειάζονται να έχουν μπροστά τους ένα χρονικό ορίζοντα.
       
Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία η οποία ήταν ιδιαίτερα επιβαρημένη από την αρχή του χρόνου. Δεν είναι ένα κλασικό πρόγραμμα διατήρησης συνεργασίας. Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως, όλοι μπείτε, πάρτε λεφτά. Δεν είναι αυτού του χαρακτήρα το πρόγραμμα. Τέτοιου τύπου προγράμματα έχουν υπάρξει στο παρελθόν, αλλά τα προγράμματα αυτά έχουν κατηγορηθεί για πολλούς λόγους. Πρώτα – πρώτα πρέπει να είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα στο οποίο γίνεται  η επιχορήγηση και αυτό προσπαθεί να συγκρατήσει τη ζήτηση στην οικονομία. Είναι τα προγράμματα διατήρησης επιχειρήσεων, αλλά και της ζήτησης.
       
Και όσους είναι να διατηρήσουν στη ζωή, επιχειρήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως θα πρέπει να κλείσουν, ή είναι αυτές οι οποίες είναι λιγότερο βιώσιμες για το μέλλον. Άρα λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πεταμένα λεφτά.
       
Αυτό το πρόγραμμα έχει ακριβώς αυτό το καινοτομικό χαρακτήρα. Είναι ένα πρόγραμμα διατήρησης, αλλά με κάποια κριτήρια επιλογής αυτών που μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον μπόρεσαν και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή τόλμησαν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Άρα δηλαδή κοιτάει μπροστά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διατηρεί, αλλά το οποίο κοιτάει μπροστά.
       
Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά του και έτσι πρέπει να αναγνωστεί. Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας είναι προγράμματα τα οποία πρέπει να γίνονται στις συγκυρίες όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, έχοντας μπροστά τους ένα χρονικό ορίζοντα επενδυτικό  ο οποίος τους επιτρέπει να δεσμευτούν, να προσλάβουν και να δεσμευτούν για το μέλλον όχι μόνο για τις νέες θέσεις, αλλά και για το σύνολο του προσωπικού. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να αναγνωστεί αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη συγκεκριμένη συγκυρία που το γέννησε.

Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε όμως με αφορμή αυτό το σχόλιο, για να μην υπάρχει παρανόηση, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποία απέλυσε ή μετέτρεψε μια θέση πλήρους απασχόλησης 8 ωρών, σε δυο θέσεις 6ωρες, είτε 3 ωρών. Θα πάρει αυτή η επιχείρηση επιδότηση; Η απάντηση είναι όχι.
       
Όταν η καθαρή αύξηση της απασχόλησης, μπαίνουμε σε αρκετά τεχνικά ζητήματα, αλλά η καθαρή αύξηση της απασχόλησης μετριέται στο ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης. Επομένως για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, θα έπρεπε ενδεχομένως να πάρει τρεις ανθρώπους. Το ισοδύναμο της πλήρους απασχόλησης επιχείρησης να μπορέσει να αυξηθεί.
       
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το υπονόησε και η κυρία Καραμεσίνη, το γνωρίζουμε γιατί είμαστε και του αντικειμένου λίγο ακαδημαϊκά, υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο με τα προγράμματα επιδότησης εργασίας του παρελθόντος που είχε διαπιστωθεί τις παλιές εποχές, ότι υπάρχουν περιόδους την περίοδο, ας πούμε την δεκαετία 1995 – 2005, όπου έως και το 85% της καθαρής αύξησης της απασχόλησης, προερχόταν από επιδοτούμενα προγράμματα.
       
Δημιουργόταν επομένως εκεί το φαινόμενο που στην ακαδημαϊκή κοινότητα λέγεται το νεκρό βάρος. Κάποιος δηλαδή επιχειρηματίας που ξέρει ότι θα βγει πρόγραμμα επιδότησης προσλήψεων, περιμένει το πρόγραμμα για να κάνει την αίτηση. Οι συγκεκριμένοι, τουλάχιστον, άνθρωποι είναι απολύτως αθώοι από αυτό. Κάνανε την επιλογή να προσλάβουν χωρίς να προσδοκούν κάποιο όφελος και έρχεται εκ των υστέρων αυτό το πρόγραμμα όχι  μόνο για να τους επιβραβεύσει, αλλά είναι αυτό το οποίο τόνισε και ο κ. Χαρίτσης στην αρχή και η κυρία Καραμεσίνη, ότι επιδοτείς μόνο 8.000 θέσεις για τη διατήρησή τους, αλλά δεν είναι η διατήρηση των 8.000 θέσεων, είναι το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις.
       
Επομένως οι ωφελούμενοι εμμέσως του προγράμματος μπορούν, αν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος είναι περίπου 5 άτομα ανά επιχείρηση στη χώρα, ανέρχεται γύρω στις 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για το χρονικό διάστημα της επιδότησης.
       
Και κλείνοντας φτάνοντας στο τελευταίο σας ερώτημα, θα έπρεπε να μπει κάποια στιγμή ένα όριο. Δηλαδή επειδή η υποχρέωση διατήρησης είναι αντίστοιχη της επιδότησης, όπως αντιλαμβάνεστε το να μπορούσε να επιδοτηθεί κάποιος για ένα μήνα, εκτός του ότι το αποτέλεσμα το οικονομικό για την ίδια την επιχείρηση θα ήταν πολύ μικρό, μπαίνει και τεράστιο διαχειριστικό μέρος και αποτέλεσμα, το οποίο θα ήταν προς ερώτηση.
       
Επομένως έχει μπει αυτό το όριο για να μπορέσουν να αφήσουν 8, 9, μάξιμουμ 10, 11 μήνες και να διατηρήσουν την απασχόληση με χρήσιμη και με πραγματικό αποτύπωμα για το μέλλον.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Γεια χαρά.


Πηγη: http://taxheaven.gr

ΠροεπισκόπησηΣυνημμένοΜέγεθος
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ787.67 KB

Share

Διαβάστε Επίσης

12 Οκτ 2017

Σήμερα ή το πολύ αύριο Παρασκευή θα πιστωθούν τα χρήματα των ωφελούμενων του προγράμματος voucher 29- 64 

>>
17 Αυγ 2017

Επιτυχία 100% !!! Να γιατί πρέπει να προτιμάτε τα φροντιστήρια και όχι τα ιδιαίτερα. Εμπιστευτείτε μας για αποδεδειγμένα αποτελέσματα!

>>
27 Ιουλ 2017

Εκδόθηκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας ανέργων εγγεγραμμένων στον Οργανισμό για εργασία σε δήμους και τις υπηρεσίες ασύλου. Οι αιτήσεις γίνονται από αύριο ηλεκτρονικά στο oaed.gr

>>
20 Ιουλ 2017

Την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Κατερίνης και την πρόταση του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, να δημιουργηθούν 108 νέες μόνιμες θέσεις στον καινούργιο Οργανισμό, οι οποίες θα αφορούν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνεδρίασης.

>>
29 Ιουν 2017

Την επιδότηση των επιχειρήσεων για προσλήψεις 1.295 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα «Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας» ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ

>>
12 Ιουν 2017

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ PROFICIENCY ΚΑΙ LOWER.

>>
08 Μάιος 2017

Στα τέλη του 2017 θα ξεκινήσει το «πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης» που θα εκπονήσουν το υπουργείο Εργασίας και Οικονομίας.  Θα αφορά 150.000 ανέργους που θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό.

>>
27 Ιουν 2016

Πάνω από 100.000 ανέργους, αφορούν τα 12 προγράμματα εργασίας που θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του έτους και ορισμένα θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ


>>
10 Μάιος 2016

«Προ των πυλών» είναι οι δημόσιες προσκλήσεις για δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 νέους 18-29 ετών καθώς και για 10.000 ανέργους 30-49 ετών, τις οποίες θα εκδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΟΑΕΔ.

>>
26 Ιαν 2016

Έως 600.000 ευρώ για µικρή µεταποίηση

>>
26 Ιαν 2016

Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

>>
11 Ιαν 2016

ΟΑΕΔ: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους

>>
17 Δεκ 2015

Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

>>
08 Δεκ 2015

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα

>>
03 Δεκ 2015

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη του Προγράμματος "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

>>
06 Νοε 2015

ΕΣΠΑ: Το νέο πρόγραμμα για την αναβάθμιση επιχειρήσεων με επιδότηση

>>
05 Νοε 2015

Τα νέα προγράμματα για ανέργους - Το χρονοδιάγραμμα για εργασία σε 254.000 άτομα

>>
04 Νοε 2015

ΕΣΠΑ: Πρόσθετα κονδύλια έως 2 δισ. ευρώ για προγράμματα ανέργων

>>
19 Οκτ 2015

Επιδότηση 100% από το ΕΣΠΑ σε πτυχιούχους ανέργους του ΟΑΕΔ


>>
31 Ιουλ 2015

Αποτελέσματα για το Voucher Τουρισμού, Α΄ Κύκλος

>>
20 Ιουν 2015

Τον Ιούλιο ξεκινούν οι αιτήσεις για το Voucher τουρισμού όπου θα ωφεληθούν 8.000 άνεργοι.

>>
03 Απρ 2015

ΟΑΕΔ Οι θέσεις εργασίας ανά δήμο για την κοινωφελή εργασία 2015

>>
01 Απρ 2015

Εθνικό Σχέδιο Δράσης από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ορθή εφαρμογή των κανόνων χρήσης φαρμάκων φυτοπροστασίας.

>>
30 Μαρ 2015

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για μια σειρά από επιδόματα του ΟΑΕΔ

>>
09 Μαρ 2015

Ηλεκτρονική Ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας του ΟΑΕΔ

>>
06 Μαρ 2015

Aνανέωση δελτίων Ανεργίας και αιτήσεις για παροχές και βεβαιώσεις

>>
04 Μαρ 2015

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 7.000 ανέργους πτυχιούχους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Παιδείας

>>
25 Φεβ 2015

Έως τέλη Μαρτίου η ολοκλήρωση των πληρωμών του εκπαιδευτικού επιδόματος

>>
08 Ιαν 2015

Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 7.000 αποφοίτους των ΙΕΚ ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ

>>
31 Δεκ 2014

Ενίσχυση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για ανέργους του ΟΑΕΔ και μικρομεσαίους

>>
24 Δεκ 2014

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ  0,24% από τον ΟΑΕΔ. Στόχος του προγράμματος είναι να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ. 

>>
22 Δεκ 2014

Ο ΟΑΕΔ θέτει από σήμερα σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, που απευθύνεται σε 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το πρόγραμμα καλύπτει νέους ανέργους πτυχιούχους, έως 29 ετών, και προσφέρει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

>>
20 Δεκ 2014

Τη Δευτέρα 22/12 ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο voucher του ΟΑΕΔ που απευθύνεται σε 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το πρόγραμμα καλύπτει νέους ανέργους πτυχιούχους, έως 29 ετών, και προσφέρει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

>>
16 Δεκ 2014

Με το νέο πρόγραμμα παρέχονται σε 7.000 άνεργους, αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

>>
07 Νοε 2014

Παράταση ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων του προγράμματος VOUCHER ανέργων 29 – 64 ετών!

>>
07 Νοε 2014

Δέκα απόφοιτοι ή τελειόφοιτοι μεταπτυχιακών σπουδών με γνώση Αγγλικών θα απασχοληθούν σε επιχορηγούμενες θέσεις πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις στη Γερμανία.

>>
07 Νοε 2014

Μέσω διαδικτύου γίνεται πλέον η ανανέωση της κάρτας ανεργίας μετά από την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

>>
29 Οκτ 2014

Το ΚΕΚ ΚΑΚΟΥΡΗ σε συνεργασία με την Master ΑΕ, παρέχει εξειδικευμένα σεμινάρια προσωπικού ασφαλείας (Σεμινάρια Security). Τα σεμινάρια αυτά οδηγούν σε πιστοποίηση και άδεια προσωπικού ασφαλείας...

>>
29 Οκτ 2014

Το νέο πρόγραμμα όπως και το προηγούμενο που ήταν απόλυτα επιτυχές, απευθύνεται σε όλους τους ανέργους νέους, χωρίς διακρίσεις, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την αρχή της ισότητας και ως αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας.

>>
29 Οκτ 2014

Συγκρότηση «οριστικού» Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών & Δράση Επιδότησης της Εκπαίδευσής τους – Δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη.

>>
27 Οκτ 2014

Δείτε όλα τα προγράμματα για ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που αναμένονται για 440000 ωφελούμενους συνολικά, σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

>>